Marc Bessa

“El problema de les drogues afecta tots els països”

És agent de policia. 25 anys. Nascut a Escaldes-Engordany. Participa en un fòrum internacional de les Nacions Unides per lluitar contra la drogodependència. Va cursar Turisme abans d’entrar al cos d’ordre públic.

“El problema de les drogues afecta tots els països”M. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix la Cimera internacional en la qual participa?

És una cimera que organitza l’Oficina de les Nacions Unides, des de la comissió de drogues i estupefaents, que es coneix sota les sigles d’UNODC. Està formada per joves i es debat sobre aquesta problemàtica.

Com l’han viscut aquest any amb les restriccions de mobilitat que hi ha?

Es fa anualment a la ciutat de Viena, a Àustria, des del 2012, que va ser la primera edició. Aquest any, a causa de la pandèmia, és el primer cop que es fa virtualment. Les trobades duren tota la setmana i ens estem reunint per via telemàtica, en una mitjana de tres sessions diàries.

Quants països hi participen?

En l’edició d’enguany hi han participant 41 països, que aporten una seixantena de membres.

Hi ha algun límit d’edat?

En principi, no s’hauria de tenir més de 23 anys. Però en el meu cas han fet una excepció.

Ha participat en les edicions anteriors?

No, aquesta és la primera vegada que hi prenc part. Vaig tenir coneixement que existia aquesta cimera gràcies al ministeri d’Afers Exteriors i em va resultar molt interessant poder conèixer com es treballa als altres països i veure que podríem importar i explicar del que fem a Andorra.

Com el van escollir?

Tot i que tenia més edat de la que es requeria, vaig presentar la candidatura igualment. Només érem dues persones que ens havíem postulat per representar Andorra i l’altra persona va retirar la seva candidatura.

Quins temes han tractat?

Bàsicament sobre la prevenció de l’ús de substàncies estupefaents, com prevenir sobre l’ús de les drogues i el seu consum. Sobretot en adolescents, com intentar parar-ho, disminuir-ho... Hem de pensar que el problema amb les drogues és un problema que afecta tots els països i que sempre té conseqüències, ja sigui en forma de trastorns, de morts i també provoca que hi hagi més despesa sanitària.

Què ha explicat de la situació que hi ha a Andorra i del que estan fent?

Vaig parlar durant la segona obertura, en què vaig presentar-me i explicar el que es feia des d’aquí. I una de les coses que fem bé són les xerrades que la policia realitza als centres educatius per ajudar a conscienciar.

Quina valoració en fa d’aquests primers dies de la Cimera, tot i que encara no hagi acabat?

Molt bona! L’intercanvi d’informació i les aportacions que hi ha estan molt bé. A més a més, tenint en compte que és el primer any que es realitza de manera telemàtica, he de dir que està molt ben organitzada.

tracking