x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Jaume Cambra

“L'apicultura consisteix en el maneig de la incertesa”

Secrets de la vida en un rusc Avui a les cinc de la tarda continuarà amb la sèrie de tallers telemàtics sobre diferents aspectes de l’alimentació de les abelles, organitzada per l’Escola Agrària del Pirineu, que es clourà dissabte vinent, dia 27
Jaume Cabrera

“L'apicultura consisteix en el maneig de la incertesa”

Jaume Cambra, pProfessor de botànica i apicultor

J. C.
Actualitzada 20/02/2021 a les 11:00
De tant en tant se sent a dir que les abelles estan en perill d’extinció; és cert?
Primer de tot cal distingir entre abelles silvestres i abelles de la mel. D’abelles silvestres n’hi ha més de mil espècies a tot el món, algunes de les quals estan en perill d’extinció pel canvi climàtic, per la desaparició dels seus hàbitats naturals, malalties...


Aquests factors que diu, no afecten també les abelles de la mel?

La diferència és que les abelles de la mel són objecte d’una activitat ramadera en la qual l’apicultor té cura de l’alimentació, el control de malalties, i tots aquells factors que contribueixen a la salut i la multiplicació dels eixams. D’altra banda, les abelles de la mel viuen en colònies mentre que moltes abelles silvestres són animals solitaris i, per tant, els costa més superar les adversitats.

Així, no hi ha perill que desapareguin les abelles de la mel?
Fins i tot en un món sense apicultura hi hauria abelles de la mel, perquè han demostrat una gran capacitat per adaptar-se a hàbitats molt diversos. Els principals problemes a què s’enfronten són les explotacions intensives, que afavoreixen la propagació de malalties, i l’ús de pesticides als conreus.


Més enllà de la producció per al consum local, una explotació apícola al Pirineu és rendible?

Al Pirineu hi ha mels d’una qualitat excel·lent, tot i que l’apicultura de muntanya no és fàcil perquè hi ha molts factors desfavorables (fred, floracions curtes, etc.) que afegeixen un alt grau d’incertesa a aquesta activitat. Però també és cert que l’apicultura consisteix, en gran part, en el maneig de la incertesa.

Per què ho diu?
Perquè depèn de les condicions canviants de l’entorn, i perquè, en funció d’això, l’abella pren les seves pròpies decisions. Per això és molt important que l’apicultor sàpiga avançar-se als problemes que poden sorgir i mantenir la colònia ben alimentada i amb un nombre d’individus suficient per garantir les funcions vitals de tot l’eixam.


Quins indicis hem de veure per saber que hi ha un problema a resoldre?

Si els veus és que ja vas tard. Les abelles ens parlen i l’apicultor ha de saber interpretar què ens diuen. Ha de saber interpretar si tenen prou reserves de sucre, si la reina és jove o vella, si es reprodueixen molt o poc...

A banda de la mel, productes com la gelea reial o el pròpolis són tan saludables com diuen?
Segurament són productes amb propietats benèfiques interessants; el problema és que la majoria d’estudis sobre el tema s’han fet a l’estranger i aquí encara som a les beceroles. Les propietats del pròpolis del Brasil, per exemple, no han de ser necessàriament les mateixes que les del pròpolis que tenim a casa nostra.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts