Raúl Fernández

“És molt important poder mantenir les tradicions”

És un dels organitzadors del ‘Ball de l’Ossa’. 27 anys. És encampadà de tota la vida i en fa més de 12 que forma part de la comissió de festes. Defensen la necessitat de mantenir vives les tradicions complint les mesures de seguretat.

Jesús FernándezRUBÈN CALVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com van organitzar l’edició d’aquest any del ‘Ball de l’Ossa’?

Des del minut u vam tenir clar que la tradició s’havia de tirar endavant, complint totes les mesures de seguretat. Ens vam organitzar amb moltes trobades virtuals i quan ens reuníem en persona ho fèiem 15 persones, amb mascareta, distància de seguretat i ens realitzàvem un test d’antígens abans per complir totes les mesures.

Amb quin aforament van poder treballar?

Inicialment, nosaltres vam presentar una proposta perquè hi pogués haver 400 persones. La primera resposta que ens van donar des del ministeri de Salut va ser que només hi podria haver 100 persones; però finalment amb la millora de la situació van poder entrar 200 persones i 15 personatges.

Quina valoració fan de la festa, ara que ja ha passat?

Hem de pensar que partíem de l’edició que hi va haver l’any passat, que va ser històrica quant a quantitat de personatges i intervencions, de participació del públic... Però enguany el que era important era poder-la fer i mantenir la tradició, sempre que la situació sanitària ho permetés.

Així doncs, quins canvis van tenir amb els personatges?

Aquest any només en vam poder tenir 15 i l’edició anterior en teníem una cinquantena.

Quantes persones formen part de la comissió de festes que va organitzar l’activitat?

De la comissió formem part set persones. Però per organitzar la festa vam comptar amb el suport de vuit persones més que són externes a l’organització.

En quin punt es troba la candidatura a la Unesco del ‘Ball de l’Ossa’?

La presentem conjuntament amb altres pobles del Pirineu i el paraigua és el de França. Hi ha molts llocs que mantenen aquesta tradició d’alguna manera, del despertar de l’ossa com a símbol de l’arribada de la primavera. Si surt endavant pensem que servirà per donar molt de prestigi a Encamp i al país!

Ja estan pensant en la propera edició?

Endavant encara tenim les festes d’estiu. Hem de veure què es podrà fer i què no. No es podran fer festes de nit segurament, però sí que hi haurà exposicions, espectacles infantils... com deia, hem de mantenir viva la tradició.

Què més fan des de la comissió de festes?

El més important, repeteixo, és mantenir vives les tradicions. I a vegades hi ha prejudicis amb el que fem. Però tenim clar que la nostra finalitat és aconseguir fer-ho passar bé al poble any rere any. Ens responsabilitzem del que organitzem i cada cop estem més professionalitzats i hem aconseguit que hi hagi menys aldarulls i baralles.

tracking