Enric Gràcia

“Estem perdent la cultura boletaire dels nostres avis”

Iniciació al conreu de bolets. Dimarts vinent a les cinc de la tarda participarà en una jornada tècnica virtual, organitzada per l’Escola Agrària del Pirineu, en la qual explicarà els punts bàsics per posar en marxa un conreu de bolets.

Enric Gràcia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Animar a conrear bolets a casa no va en contra del que ens va ensenyar al programa ‘Caçadors de bolets’?

No, de cap manera. La intenció del programa era totalment didàctica, per difondre el coneixement dels bolets: què són, quina és la seva funció a la natura i el valor gastronòmic de les diferents varietats. Ara el que es pretén és explicar els principis bàsics per encetar un conreu de bolets.

Està enllestint el llibre ‘Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre’n’; un títol que indica que, malgrat tot, encara no en sabem gaire, de bolets.

El llibre respon a un antic projecte que ha anat canviant i creixent amb el temps, fins al punt que ara sortirà en dos volums, possiblement la tardor vinent.

Quin és l’origen del projecte?

Va néixer a partir de la meva experiència com a organitzador d’exposicions micològiques. Són exposicions que solen atraure molta gent, però la majoria fa un tomb pel recinte, llegeix els cartells, es fixa en un o dos exemplars i se’n va. I quan els demanàvem què els havia semblat, molts contestaven que els noms en llatí no els deien res.

Els noms científics, vol dir?

Exactament; de manera que em vaig proposar fer una classificació d’acord amb els noms populars catalans.

Els noms populars també canvien segons la comarca.

Per això he triat en cada cas el nom més genèric. Per exemple, del que a la vall de Cardós es coneix com carreroles, al Ripollès o al Bages en diuen corretjola; però també rep el nom de cama-sec, que és una denominació molt més estesa als països catalans.

Catalunya és realment un país de boletaires, o més aviat és una excusa que fem servir per sortir al bosc el cap de setmana?

Hi ha només tres àrees al món on es diferencien més de 400 espècies de bolets: una és la que comprèn la Xina i el Japó, una altra és Itàlia, i la tercera és Catalunya. Això vol dir que, des de fa molt temps, hem considerat els bolets entre els organismes importants de la natura. Però avui dia aquest coneixement dels nostres avantpassats s’està perdent. Un dels objectius del taller és precisament posar en valor aquesta cultura tradicional i aportar eines perquè es mantingui en el futur.

De quina manera?

El cultiu de bolets ajuda a fer que deixin de ser una anècdota d’un dia per esdevenir un producte habitual a la nostra vida quotidiana; a més de mantenir viu l’interès per aquests organismes en general, recuperar espècies valuoses des d’un punt de vista gastronòmic o medicinal, etcètera.

De debò et pots guanyar la vida conreant bolets?

Conec gent que viu d’això. Però també és cert que hi dediquen moltes hores de feina.

tracking