Hèctor Romance

“Molts joves s'han sentit atacats durant la pandèmia”

La crisi sanitària, vista per la joventut És el director del reportatge ‘Altaveu Jove’, que recull els testimonis de set joves sobre el confinament. Demà al vespre (20 h) es podrà veure al Palau de Gel en el marc d’una mostra de curtmetratges

“Molts joves s'han sentit atacats durant la pandèmia”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De quina manera va sorgir aquest projecte?

L’Elisabet Almiñana, representant juvenil d’Andorra al Consell d’Europa, va contactar amb mi durant la primera onada de la Covid-19 perquè volia presentar un relat, en format audiovisual, sobre la vida de diferents joves durant el confinament.

Com va ser el procés de selecció?

Vam fer una crida a través de les xarxes socials per tal de trobar els testimonis. Gent que volgués i pogués participar.

Va haver-hi bona resposta?

Va costar una mica trobar joves que volguessin parlar davant de càmera. Algunes entrevistes també van caure per qüestions d’agenda o pels confinaments. Finalment, vam poder comptar amb set testimonis de nois i noies, d’entre 17 i 25 anys, amb diferents casuístiques.

Com van rodar, tenint en compte les restriccions?

Teníem clar que gravar era complicat, especialment fer-ho a les cases dels protagonistes per conèixer el seu entorn. El que vam fer va ser buscar un espai ampli on poder fer totes les entrevistes amb el mateix fons negre, i ens vam decantar per L’Animal Escola de Teatre. Una part de les entrevistes es va fer després de la primera onada, i l’altra després de la segona. Les diferències entre els dos moments es poden apreciar.

Quina història el va sorprendre més?

Per exemple la del David Moreno, un noi de 21 anys que en aquells moments estava d’Erasmus a Dublín. La universitat va recomanar als alumnes que tornessin als països d’origen i el David va viure un autèntic periple per poder tornar a Andorra.

I entre els joves que eren al país, com es va viure?

Al contrari del que es pugui pensar, alguns van mostrar molta solidaritat. Com la Jana, una jove de 20 anys a qui la Covid-19 va sorprendre durant el seu primer curs a la Universitat d’Andorra. En trobar-se sola i no poder-se comunicar amb ningú, va pensar quanta gent gran devia estar en la mateixa situació. Així és com va decidir crear la xarxa de voluntariat d’Escaldes-Engordany, atenent trucades de persones soles que necessitaven bàsicament parlar amb algú. A banda, també recollia comandes i portava les compres a les cases.

Creu que durant la pandèmia hi ha hagut prejudicis contra els joves?

Sí, molts s’han sentit atacats injustament. També és cert que els protagonistes del reportatge han confessat que tenen amics o coneguts que es van saltar les mesures, però no és menys cert que molts adults també ho han fet. En tot cas, els joves que hem entrevistat han pres plena consciència de la situació que estem vivint.

tracking