Jorge Jiménez

“El superheroi és una forma d'idealitzar l'heroi de guerra”

Un repàs als mites dels còmics. És el comissari de l’exposició ‘Superherois Showroom’, que fins al 30 de gener es pot veure al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). La mostra recull figures i peces oficials de l’univers Marvel.

Jorge Jiménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquesta mostra?

És una exposició de col·leccionisme de superherois de Marvel, amb reproduccions tant a mida real com a escala. També es fa un repàs a la història dels diferents còmics, com i quan va aparèixer cada sèrie. Cal destacar que en molts casos la versió de les figures és en format cinema, és a dir, tal com Marvel ha representat aquests herois a la pantalla gran.

Les peces són totes seves?

No. Una part important sí que és meva, però la col·lecció de rèpliques és d’una persona que és molt fan del món dels còmics i de la seva translació al món del cinema. Totes les peces i figures estan fabricades a Alemanya amb la llicència oficial de Marvel.

Quins són els principals personatges que es poden veure?

Els que més destaquen, i que es veuen res més entrar al CAEE, són Hulk i Thanos, reproduïts a mida real en figures que fan tres metres d’alçada. I després, a l’exposició pròpiament dita, hi ha recreacions del Capità Amèrica, d’Spiderman, que està penjat del sostre, de Thor, de Deadpool, d’Iron Man... I també es poden veure moltes rèpliques dels cascos i objectes de Pantera Negra, d’ Star Lord, de Thor...

Què va propiciar l’aparició del fenomen dels superherois?

Cal tenir en compte que la immensa majoria d’aquests personatges van aparèixer després de la Segona Guerra Mundial. Era una forma d’idealitzar l’heroi de guerra, agafant al mateix temps elements dels poders que tenien els déus de les mitologies grega i romana.

Qui va ser el pioner?

Tot i que molts van sorgir durant els anys 50 i 60, un dels primers va ser el Capità Amèrica, que data de 1941 i que no només va ser pioner, sinó que s’ha acabat convertint en una figura llegendària. I també és un dels exemples més clars de la translació al còmic de l’heroi de la guerra disposat a salvar el món.

Actualment hi ha un boom cinematogràfic en l’adaptació de còmics. A què és degut?

Bàsicament al fet que la tècnica i els efectes especials actuals permeten reproduir fidelment totes les heroïcitats que, fins ara, aquests personatges només eren capaços de fer sobre el paper. Hi ha pel·lícules i sèries dels anys 70, com la d’Spiderman, que han envellit molt malament. Les veus ara i fan riure. Però a partir de la revolució dels efectes especials, Hollywood ha estat capaç d’apropant el món dels superherois al gran públic i incloure-hi nens i joves que potser no hi estaven interessats.

La clàssica rivalitat entre DC i Marvel es manté al cinema?

I tant! Podem dir que hi ha dos grans multinacionals enfrontades, que ho acaparen tot: Warner, que té els drets de DC, i Disney, que a més de crear Marvel Studios també té Star Wars.

tracking