Jaume Betriu

“El suport d'un bon equip és cabdal perquè tot surti bé”

Acabar i començar l’any sobre dues rodes
El novembre va cloure el Mundial d’enduro amb resultats força bons i demà té l’ocasió d’ampliar el seu palmarès en la darrera prova del Campionat d’Espanya, tot just a un mes de començar el Dakar 2021.

Jaume Betriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de tres anys sense competir al Campionat del Món ha acabat segon en E3 i setè en ‘scratch’ [la classificació absoluta]. Com ho valora?

Ha estat un any molt estrany, amb moltes dificultats per entrenar i, a més, vam decidir participar-hi a última hora. En començar la competició no sabia fins on arribaria, però m’he sentit força còmode amb la moto i he pogut mantenir un bon ritme, i això sempre ajuda.

Per què va triar tornar al Mundial en un any tan complicat?

La pandèmia va obligar a suspendre moltes curses, de manera que quan es va obrir el calendari del Mundial tothom tenia moltes ganes de competir. A més, la proximitat de les dates de les curses també va ser un factor que ens va animar a participar-hi.

Un calendari tan reduït i ajustat com el d’enguany penalitza més qualsevol errada, per petita que sigui?

Ha estat un campionat molt explosiu. Cada cursa havíem de sortir per totes, sabent que no hi havia cap marge d’error. Ens va sortir bé i això ens ha fet guanyar molta confiança.

Demà té l’ocasió de guanyar el Campionat d’Espanya per cinquena vegada. Es veu dalt del podi?

Si guanyo en les dues classificacions sumaria nou títols en total, però pot passar de tot. En E3 vaig primer, però el Marc Sans, que va segon, és molt bon pilot i molt ràpid. I en scratch vaig segon, darrere del Josep Garcia. En tots dos casos la diferència és prou curta per deixar un petit marge a l’estratègia.

En una modalitat com l’enduro, és més important el pilotatge, la màquina o l’equip?

Tenir un bon equip és fonamental perquè tot surti de la millor manera possible. Sense els mecànics, que cuiden la moto i la tenen sempre a punt, o sense el suport del motxiller, el pilot ben poca cosa hi pot fer.

En un mes escàs comença el Dakar, ha pogut preparar-se prou per a la cursa?

He pogut fer uns tests a Dubai que m’han ajudat a entendre millor la moto i el desert, i els propers dies els dedicaré a entrenar la navegació. De tota manera, el traçat d’enguany és més tècnic i més lent, i la cursa és prou llarga per aprendre sobre la marxa.

A l’edició del 2021 hi ha limitacions que no hi eren fins ara, a més d’una etapa marató sense l’assistència del seu equip. No serà una cursa fàcil.

És cert. Caldrà ser molt cautelós i tenir molta cura dels pneumàtics, però al mateix temps hi ha circumstàncies que, per la meva manera de pilotar, potser em poden beneficiar.

Té expectatives de millorar el resultat de l’edició passada?

És millor no pensar-hi perquè no se sap mai on acabaràs. La cursa ja anirà posant les coses a lloc.

tracking