TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Enrique Figueroa

“Ningú es contagiarà al parc, ho farà al bus, al bar, a casa”

Catedràtic d’ecologia. Reivindica que “el segle XXI l’hem d’afrontar de manera diferent”. Dirigeix l’oficina de sostenibilitat de la Universitat de Sevilla. Avui pronuncia la conferència inaugural de les Jornades de sostenibilitat que organitza el comú de Sant Julià amb la col·laboració de Bomosa.

Enrique Figueroa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Obre les jornades parlant d’‘El món, abans, durant i després de la Covid’.

La meva aportació va en una línia pragmàtica, amb relació a la salut local i a la salut del planeta. En quina situació estàvem abans de la Covid, en quina estem ara i què s’espera després.

Quina incidència té la salut del planeta?

Destruïm ecosistemes i els organismes letals que estan en animals portadors acaben passant a l’ésser humà i per la globalització de la mobilitat ja van a tot arreu. Tenim un problema, el canvi climàtic, que té una importància sobre la salut molt gran i no ens l’estem prenent seriosament.

I protegir la salut global és protegir la salut local.

Hi ha dos nivells: protegir la salut global a través de la lluita contra el canvi climàtic, reduir emissions i per això és fonamental estudiar la petjada de carboni i sobretot augmentar les captacions de carboni i amb això impediríem que moltes epidèmies o pandèmies s’expandissin de manera natural. I impedir o minimitzar la destrucció d’ecosistemes. I què passa als països? Que ens trobem ciutats amb atmosferes de baixa qualitat i està superdemostrat que les persones que viuen en atmosferes contaminades viuen menys, que el sistema immunitari és més dèbil. S’ha d’usar la vegetació urbana com a element per regenerar la qualitat d’aire de les ciutats.

Les polítiques se centren a reduir la mobilitat rodada a les ciutats. Què li sembla?

M’agraden els plans per al 2050 de mobilitat elèctrica però és que estem al 2020. Què passa amb la gent que morirà d’aquí al 2050 per la qualitat de l’aire a les ciutats tenint en compte que ara per ara no es pot canviar la mobilitat per molts motius, entre altres coses el preu. Són canvis que triguen a venir. La infraestructura verda urbana és barata, és posar arbres.

Troba a faltar que es parli dels perills del canvi climàtic?

De sobte estem al canvi climàtic i ara estem en una altra cosa. El canvi climàtic originarà epidèmies i pandèmies i hem de frenar-lo. Hi ha evidències. Per exemple, els microorganismes que porten ara les paparres a Espanya no són els mateixos que fa deu anys i no els coneixem i poden matar gent. La salut global del planeta, que és també la de cada ciutat, cada país té molt a veure amb el canvi climàtic.

I com veu que una de les mesures contra l’expansió de contagis sigui tancar parcs?

És absurd. Què volem, que la gent no estigui al parc i estigui amuntegada en un pis de 60 metres quadrats amb vuit persones? Si tanquem els parcs per evitar aglomeracions de joves fent botellón, d’acord... Ningú es contagiarà en un parc: ho farà a casa, al metro, l’autobús, al carrer, al bar però el parc amb mesures de distància, mascareta, dona salut.

tracking