Xavier Torres

“El món de la inversió cada vegada és més transparent”

Utilitza criteris qualitatius sostenibles per decidir les inversions 51 anys. Nascut a Barcelona, ha ocupat càrrecs de responsabilitat en entitats bancàries catalanes i espanyoles. Des d’Anbank està redefinint el sistema d’inversions amb processos accelerats per la Covid-19

Xavier TorresAndbank

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si parlem d’inversions sostenibles, què vol dir?

Sorgeix arran del tema mediambiental, de sostenibilitat i social, com la igualtat. També com funciona l’equip directiu d’una companyia. Són criteris qualitatius amb els termes ESG, en català ASG (ambiental, social i govern corporatiu). Es parla de si les companyies són sostenibles i que es compleixin aquests criteris. L’inversor cada vegada es preocupa més per saber on està invertint i en quin tipus d’empresa.

Quins són els barems per considerar que una empresa és sostenible?

Hi ha fons que han sortit que inverteixen en empreses que només siguin amb una qualitat mediambiental, com Iberdrola, una companyia de reciclatge, coses molt directes en un món temàtic. Però va més enllà. Es vol un canvi més profund, que es tinguin en compte els criteris amb la seva manera de gestionar. Peraixò apareixen els proveïdors.

Són els que avaluen aquest compliment dels criteris ESG?

Hi ha una sèrie de proveïdors, com RobecoSAM i Sustainalytics. Analitzen la companyia i en fan una qualificació. Com més qualificació tens, menys interès pagues. I com menys qualificació, més interès, perquè ets menys fiable. La triple A és el màxim que pots aconseguir. La gestió des d’Andorra, que ja mirem fa temps, és afegir aquests criteris qualitatius a l’hora de decidir les inversions. Mirem molt les companyies i en traiem valoracions per si les hem de comprar o no.

Ara que parla d’Andorra, hi ha un canvi estratègic en el món financer post-Covid?

Ens movem cap al món ESG, és bastant vital. S’està veient que els que no tenen adaptat el seu sistema de gestió ho han d’anar fent perquè no és moda, sinó que és la tendència. Cada vegada preval més la transparència d’informació i que els criteris inversors estiguin lligats als temes de sostenibilitat. Nosaltres avaluem aquesta manera de treballar, els balanços de la companyia...

Hi ha preocupació interna per l’afectació que pugui tenir la Covid-19?

A nivells de mercat sí que en tenim. Això va tenir un impacte molt important amb el tancament del món ocasionant unes baixades de creixement econòmic mai vistes. Estem vivint moments nous. La Covid ha estat un accelerador de processos de moltes coses que anirem veient amb el temps. Era tot molt opac en el món de la inversió i cada vegada és més transparent.

El país té un sistema bancari sòlid, però?

Sí. Hi ha molta sol·licitud de gent que vol viure aquí pels avantatges fiscals i mediambientals. Hi ha molta gent que està canviant la manera de treballar i busca seguretat. És una oportunitat bona per al país, sobretot veient com estan els nostres veïns.

tracking