Marion Chavez

“Les cremades del sol de joves les paguem quan som adults”

Especialista en dermatologia i en patologia cutània avançada Nascuda a Mèxic i establerta a Catalunya des del 2008, la doctora aterrarà en breu a Andorra, on passarà consulta diversos dies a la setmana al centre de dermatologia estètica i làser Dermandtek

Marion Chavez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com acaba una doctora mexicana treballant a Andorra?

A Mèxic vaig estudiar medicina i em vaig especialitzar en dermatologia. Fa dotze anys vaig a anar a Barcelona per estudiar un màster en dermatologia avançada i un altre en patologia cutània avançada amb entrenament especialitzat en el diagnòstic i maneig de càncer cutani. Després vaig començar a treballar amb el doctor Francisco López Gil (fundador i director mèdic de la Clínica Dermandtek) a la Teknon de Barcelona.

I ara a Andorra.

Sí, amb la idea d’integrar una dona a l’equip de Dermandtek el doctor López Gil em va cridar per venir a Andorra. Em fa molta il·lusió, però encara no m’he pogut incorporar per un problema de papers. Ho espero fer aquesta setmana. De moment, passaré consulta uns dies a la setmana.

En quins camps?

En tot el que impliqui la dermatologia. Des de dermatologia terapèutica fins a cosmètica. I en un dels meus camps preferits, que és el de càncer de pell. Detecció i prevenció. Com protegir-se i com tractar-se. La part d’estètica també es molt interessant. Parlem de prevenció de l’envelliment i de la cura general de la pell. I en qualsevol patologia cutània.

L’estètica encara continua sent un món de dones?

No. Cada vegada hi ha més tendència a cuidar-se la pell. I això és tan vàlid en els homes com en les dones, tot i que aquestes darreres són més específiques per a algunes coses.

Cal anar sovint al dermatòleg?

En la dermatologia recomanem als pacients que no són de risc per qüestions familiars o per altres malalties fer una revisió de tota la pell cada any. Hi ha moltes coses a la pell que hi són i no molesten, però poden ser dolentes. El càncer de pell no avisa i pot passar molts anys desapercebut. A vegades són petites lesions que no semblen greus i que acaben sent càncers.

Quins consells dona per preservar-se del càncer de pell?

El més bàsic és protegir-se del sol i evitar cremades solars. Una pell vermella és una pell cremada. I això és el que hem de prevenir. I sobretot entre la població jove. Les cremades de sol de joves les paguem quan som adults. El sol acumulat al llarg de la vida és el que pot provocar càncer. Tampoc són recomanables les cabines de bronzejat. Ens hem de protegir amb cremes solars molt altes.

Una persona molt morena pel sol té més opcions de càncer?

No, perquè depèn del tipus de pell de cada persona, de la quantitat de melanina que té.

Andorra és un país de munta­nya. Encara hi ha més risc?

Com més altitud hi ha menys protecció. I quan esquiem, tot i que ens cremem menys parts del cos, també ens hem de protegir.

tracking