Montse Valls

“Volem un espai on poder fer activitats cognitives i físiques”

Avui se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. Fa quatre anys que està immersa a la junta directiva de l’entitat per ajudar i donar suport a les famílies. Estan pactant col·laboracions amb França i Catalunya per poder realitzar sinergies entre territoris

“Volem un espai on poder fer activitats cognitives i físiques”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’on sorgeix l’associació Andorra per la Malaltia de l’Alzheimer?

L’entitat fa molts anys que està activa, però des de fa quatre anys que estem la nova junta. El nostre objectiu principal és donar acompanyament i suport als familiars de les persones a les quals els diagnostiquen l’Alzheimer.

Quins són els punts d’actuació principals de l’entitat?

L’acompanyament després del diagnòstic. Realitzem una sessió amb la nostra psicòloga i amb la família de la persona afectada i els entreguem un dossier en què disposen de tot el material necessari per guiar-los. Després també tenim un grup de suport amb el qual ens reunim cada sis setmanes per parlar amb les famílies de com viuen la malaltia i quines són les seves necessitats.

Disposen d’algun sistema d’ajuda per a la persona afectada?

Sí. Des de fa uns anys disposem del botó geolocalitzador, al qual ara li estem donant molta tirada. Es tracta d’un aparell que se’l posa el malalt per poder ser localitzat pels seus familiars i també té l’opció de trucar a 3 persones del nucli en cas que algun vianant vegi que l’afectat té un problema, com per exemple que s’hagi perdut pel carrer o hagi caigut.

Quines són les reivindicacions de l’associació?

En tenim dues de fa molt de temps. La primera és que encara seguim sense tenir un cens de població a Andorra de les persones que tenen Alzheimer, però esperem que a través de la implantació del metge referent aquesta informació arribi a la unitat de memòria del SAAS i puguem tenir la informació.

I la segona?

El centre multidisciplinari, un espai on les persones en la fase inicial de la malaltia puguin fer activitats cognitives i físiques, ja que encara no necessiten un centre sociosanitari. Fa anys que ens ho estan prometent des del Govern, però encara no és una realitat.

El Dia Mundial de l’Alzheimer se celebra avui. Tenen preparat algun projecte o activitat?

Amb la pandèmia no podem fer la gala i llavors hem decidit engegar un nou projecte en línia en què es realitzaran conferències i xerrades de professionals que parlaran sobre un tema concret de la malaltia. La primera serà el 5 d’octubre a les 19.30 hores.

Com han viscut les persones amb Alzheimer el confinament pel coronavirus?

Hem contactat amb les direccions dels centres sociosanitaris i ens han destacat que els malalts s’han desorientat i que en alguns casos han tingut depressions per la manca de contacte amb els familiars, el tancament de sales i perquè han deixat de realitzar diverses activitats. Tanmateix, des de l’entitat volem destacar la gran feina que han fet els sociosanitaris, ja que han estat al costat dels afectats en tot moment.

tracking