x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Uzupis

Una república artística

Uzupis, Vílnius

Una república artística

Uzupis, Vílnius

M. P.
Actualitzada 01/09/2020 a les 06:39
L’article 10 de la seva Constitució diu que “Tothom té dret a morir, però no és la seva obligació”. L’article 13, per exemple, exposa que “Un gat no està obligat a estimar el seu propietari, però aquest l’ha d’ajudar durant els moments difícils”. Surrealista, potser sí, però aquesta és la Carta Magna del barri declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco d’Uzupis, a Vílnius (Lituània).

El seu nom, que significa a l’altra banda del riu, és famós per la quantitat d’artistes que l’han habitat i encara ho fan. De fet, ha arribat a ser comparat amb Mont­martre per l’atmosfera bohèmia que hi ha al llarg de tots els carrers, les nombroses galeries d’art, els tallers d’artistes que s’hi poden trobar i els cafès populars de la zona.

L’ambient és calmat i acollidor. No hi ha cap racó d’Uzupis que no compti amb una obra d’art. Des d’un piano al costat del riu Vílnia fins a un cavall mig de ferro, mig de fusta. L’important és deixar anar la imaginació i pensar quina ha estat la idea de l’escultor o pintor per haver arribat a crear l’obra d’art.

Una de les curiositats és que si portes el passaport, allà te’l poden segellar. Malgrat que cap país no l’hagi reconegut com a estat independent, la república té l’acceptació per posar-te el seu tampó al document oficial. Això sí, no es pot esperar que te’l posin en una frontera o bé en una oficina de la policia. Aquest el podràs obtenir si et passeges pel centre del districte i entres en alguna llibreria típica, en la qual també hi pots comprar un exemplar de la Constitució.

L’1 d’abril del 1998, conegut com el Dia del peix d’abril, el barri va ser autoproclamat independent i comptava amb un exèrcit de dotze persones. Actualment en són disset.

En definitiva, un territori que té una extensió de 0,5 quilòmetres, amb molta vida artística, que ha esdevingut un pol turístic al país lituà, com també, evidentment, de la república d’Uzupis. De fet, té tanta rellevància per als residents del país que fins i tot algun exalcalde de la ciutat de Vílnius ha viscut i ha participat activament en les activitats que s’organitzen al petit territori bàltic.
 
Recomanem
Una república artística

Àngel d'Uzupis

L’abril del 2002, una estàtua d’un àngel tocant la trompeta es va descobrir a la plaça principal. Aquest vol simbolitzar el renaixement i la llibertat artística del districte.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts