La joia penjada de la Provença

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer la ruta de l'espígol, la més coneguda de la Provença francesa, no només és veure camps de color lilós. Entre natura i carreteres, a Luberon, a uns quaranta quilòmetres d'Avinyó, hi ha un poble catalogat com un dels més bonics de tot França: Gordes, un petit municipi de pedra que queda penjat de la muntanya a 340 metres i que ofereix una de les panoràmiques preferides per als amants de la fotografia i per als turistes en general.

A Gordes les cases i les roques pràcticament es fusionen i creen un paratge medieval inigualable. Un aspecte rústic, antic i acollidor. El poble és tan petit que amb unes hores ja ho pots haver vist tot, però aparcar en temporada alta pot ser tot un maldecap, ja que és una destinació de renom. La pedra clara i les teules de terracota són la imatge que més repeteix mentre es passeja pels seus estrets i pedregosos carrers, que els residents anomenen calades, i que duen el visitant fins a la joia de la corona: El castell construït sobre una fortalesa del segle XI, que actualment és l'ajuntament i acull el museu Pol Mara, un destacat pintor flamenc contemporani. Un altre imprescindible és l'església de Saint Firmin, plena de colors inusuals i que dona als turons de Luberon.

La petita joia de la Provença va ser un enclavament defensiu durant moltes guerres, una ciutadella que es va convertir en una fortalesa protegida per muralles en els períodes de l’edat mitjana. La història del poble està marcada per la família Simane d’Agoult, que al segle XVI va remodelar i ampliar el castell. L’agricultura segueix sent l’activitat principal, però ara ja no satisfà les necessitats de la població. Tot i així, encara hi ha mercats artesanals de seda, sabates i teixits que donen feina a molts habitants. La desgràcia per a la localitat van ser els terratrèmols, així com brots de malalties entre el XIX i el XX o la gran gelada de 1956 que va provocar que tots els habitants fugissin a pobles veïns, un fet que va dur Gordes al tancament absolut durant un temps. Artistes enamorats d’aquest aïllament van decidir quedar-s’hi a viure per les runes, la llum i els paisatges que els servien com a font d’inspiració. Ara també ha enamorat personatges famosos que hi tenen residència. I és que, en certa manera, els habitants i els turistes agraeixen que el tancament de Gordes hagi permès mantenir l’essència de la joia penjada de la Provença francesa.

RECOMANEM

L’Abadia de Senanque És un dels llocs imprescindibles a visitar durant la ruta per la Provença francesa. El petit monestir que la presideix, del 1148, acull alguns dels camps d’espígol més espectaculars.

La joia penjada de la Provença

tracking