Cap Berton, Les Landes (Nova Aquitània)

El mur atlàntic de Hitler

El mur atlàntic de HitlerG. C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap Berton, en la llengua occitana materna, o Capbreton en francès, és una localitat costera de la regió de les Landes a l’oest de l’hexàgon i a tocar de la localitat basca de Baiona. Amb llargues i àmplies platges, el visitant encara pot trobar vestigis de la Segona Guerra Mundial. Concretament, encara queden drets i a tocar de l’aigua algunes de les fortificacions que a ordres d’Adolf Hitler van construir els enginyers nazis en el que es va denominar el Mur Atlàntic. Es tractava d’una sèrie de construccions que constaven de milers de canons costers, bateries, búnquers i casamates. Una extraordinària obra d’enginyeria que tenia com a objectiu evitar el desembarcament de l’exèrcit aliat que, finalment, es va materialitzar relativament lluny d’on preveia l’exèrcit alemany.

Es calcula que un milió de francesos van ser obligats pels nazis a treballar en la construcció del mur atlàntic. La rendició francesa davant l’exèrcit de Hitler el 1940 va donar via lliure als enginyers nazis per aixecar les defenses a, entre altre regions, les Landes.

En el cas de Cap Berton encara es poden veure semisoterrats les restes de les fortificacions costeres alemanyes. A la platja de la Piste, en concret, hi ha quatre gegantesques casamates de formigó que en plena guerra protegien quatre grans canons de 150 mil·límetres. Sepultats a la sorra de la platja també es poden contemplar diversos búnquers. De les fortificacions encara en peus –la majoria van ser enderrocades després de la derrota nazi a França a mans de l’exèrcit aliat–, els ciutadans de Cap Berton n’han fet obres d’art. A peu de platja, entre banyistes i surfistes es pot gaudir dels grafitis que adornen les infraestructures de formigó que es van aixecar el 1942 i que mai van servir per a la feina per a la qual s’havien instal·lat.

Les fortificacions de Cap Berton formaven part d’una gegantina línia de defensa que va sumar al voltant de 15.000 edificis, requerint l’ús d’onze milions de tones de formigó i un milió de tones d’acer. El mur s’iniciava al País Basc francès i recorria tota la costa fins a la punta de Dinamarca. La costa oest de Noruega tancava la imponent defensa nazi.

Recomanem

L’Estacade Napoleó III va visitar Cap Berton el 1858 i va prometre als pescadors la construcció d’un nou port. El resultat va ser l’Estacade, un moll de fusta fet amb 600 pins.

tracking