Mirant el pas dels tempsE.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes vegades, els trajectes que es fan amb cotxe no permeten descobrir petits tresors que es troben a peu de carretera. El Pilar d'Almenara n'és un exemple. Ubicat al terme municipal d'Agramunt, a la lleidatana comarca de l'Urgell, aquesta torre porta veient l'evolució de la Plana d'Urgell. Aquesta torre, segons està documentat, formava part del Castell d'Almenara i va ser construïda al 1139. El seu origen, i tal com indica el seu nom segons els topònims àrabs, era una torre de guaita que va ser de vital importància durant les èpoques de la reconquesta i de les lluites entre cristians i sarraïns. Avui en dia, és un indret privilegiat des d'on veure el canviar dels colors dels camps de conreu que hi ha al llarg i ample de tota la Plana d'Urgell, així com un dels indrets des d'on millor es poden presenciar les nits estrellades que ofereix l'estiu, per la seva altura respecte els territoris adjacents (457 metres) i per la foscor de les seves nits.

Malgrat que darrera la llegenda del Pilar hi ha molta especulació, fins i tot hi ha qui defensa que en aquella ubicació on s'hi va construir el castell, era una de les possibles ubicacions de la mítica Atanagrum, la ciutat íber que encara es busca i que es diu que va ser una de les grans metròpolis de l'Edat Antiga. Sigui com sigui, i a banda de les llegendes, la mística del Pilar té un gran pol d'atracció per si mateix, i és una de les visites obligades a l'Urgell. Però, la proximitat amb Agramunt, municipi al qual pertany Almenara, conviden a baixar-hi i conèixer de primera mà l'església de Santa Maria d'Agramunt, que igual que el Pilar té la catalogació de bé cultural d'interès nacional.

Cal destacar de la mateixa que és d'arquitectura romànica i que està en un impecable estat de conservació. A més a més, tant en els detalls de pedra que té en el seu exterior, com les diferents sorpreses que el visitant es troba dins, com les piques o els retaules, fan de Santa Maria d'Agramunt l'acompanyant ideal del Pilar d'Almenara; dos petits tresors que es troben a la frontera comarcal entre l'Urgell i la Noguera, i en què tot i passar-hi moltes vegades per davant, rara vegada els visitants en gaudeixen plenament.

RECOMANEM

Museu del Torró Els torrons i la xocolata són una de les principals característiques d’Agramunt. És per això que el Museu del Torró i la Xocolata són parada obligada per als més gormants.

Mirant el pas dels temps

tracking