El llibre de la Terra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recórrer el País Basc sempre és una garantia d’èxit, especialment si es disposa de temps i ganes de conèixer els petits pobles de la costa de Guipúscoa. Entre les moltes opcions que ofereix el territori, una de les parades imprescindibles de la costa basca és Zumaia, un petit poble de poc més de 10.000 habitants amb unes vistes increïbles que pots descobrir mentre cresteges els seus famosos flysch, uns enormes i escarpats penya-segats que creixen amb força per sobre del mar.

El secret geològic de la zona crida inevitablement l’atenció dels que la visiten per les estranyes capes de roca que s’hi formen i que recorden les pàgines d’un llibre obert amb milions d’anys d’història escrits entre elles. La seva espectacularitat és indiscutible, tant per als amants de la fotografia com per als geòlegs, que no poden evitar emmirallar-se amb les formacions rocoses gegantines que alberguen sediments i fòssils amb 60 milions d’anys d’antinguitat. És per això que el flysch també es coneix com a llibre de la Terra.

Les vistes que es descobreixen a sobre d’aquests estranys penya-segats són sens dubte de pel·lícula. I és que Zumaia també és conegut per haver estat en més d’una ocasió protagonista d’escenes de sèries tan conegudes com Juego de Tronos o el casament del film Ocho apellidos vascos, que es va rodar a l’ermita del mateix poble, anomenada San Telmo. De fet, el recorregut més bonic del poble neix precisament al costat d’aquesta petita ermita, que alhora està molt a prop d’una platja de petites dimensions que es troba entre penya-segats. Agafar el camí que surt de la capella és obligatori per gaudir d’un trajecte curt que ofereix unes imatges de postal. Es pot arribar a peu fins ben a la punta del flysch, on hi ha unes espectaculars vistes de les parets escarpades que creixen imminentment i majestuosa al voltant del mar. El camí és curt, no més d’un quart d’hora caminant, i la tornada t’ofereix o bé desfer els teus passos o bé fer una ruta circular que et retornarà al centre del poble per un camí paral·lel, per la qual cosa és ideal per a tots els públics.

RECOMANEM

El mirador Al final del camí que cresteja el flysh hi ha un petit sender que baixa fins a un mirador en el qual es pot observar unes escales que donen pas a una petita cala.

El llibre de la Terra

tracking