Casc Antic de Penelles (Catalunya)

El paradís de l''street art'

Casc Antic, Penelles (Catalunya)L. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Situat a menys de 20 quilòmetres de la capital de la Noguera, Balaguer, la població de Penelles, de quasi 500 habitants, s’ha convertit en un referent estatal de l’street art. Passejar pels seus escassos carrers és com visitar un museu d'art rural a l'aire lliure, on en qualsevol cantonada escapçada o en qualsevol façana de maons ens pot sorprendre una pintura a base d'esprais obra d'algun dels múltiples grafiters que han estampat la seva signatura en un dels municipis de Lleida amb més tradició agrícola en tan sols un parell d'anys.

La iniciativa va ser promoguda per dues empreses de la vila, les quals observaven com el jovent anava a viure a la capital i el poble cada dia quedava més deshabitat. Així, a fi de dinamitzar la població i atreure visitants, a Penelles van idear el famós Festival GarGar o Festival de Murals i Art Rural. El 2016 es va celebrar la primera edició d'aquesta iniciativa que s'ha repetit any rere any.

Aquesta edició, però, Penelles celebra la cita artística de forma diferent a causa del coronavirus. Així, es realitza durant tot el mes d'agost i ampliaran el circuit de murals un total de deu artistes que es distribuiran al llarg de trenta dies. El festival també comptarà amb tres exposicions gratuïtes que els turistes i veïns podran visitar seguint les mesures de protecció sanitàries que es trobin vigents.

Passejant pels seus carrers, el visitant observa i aprecia la història del territori i de la plana de Lleida, que es veu representada en els més d'un centenar de grafitis que s'amaguen en cada racó de la població. Entre els quals, un dels més representatius, emblemàtics i que els penellencs senten més orgull és el retrat d'un veí del poble que es troba als afores de la localitat, en Joan Mata, popularment conegut com el Tato, apreciat per tots els veïns.

El festival de murals i art rural està inspirat en el so de la ganga ibèrica, un ocell en perill d'extinció, igual que ho estava Penelles arran de l'abandonament rural. S'hi desplacen cada any al mes de maig entre trenta i quaranta artistes, nacionals i internacionals, que donen a la vila un toc de vida i un gran atractiu turístic.

Recomanem

El Castell del Remei. Edificat fa més de 2.000 anys, la finca agrícola en la qual s’enclava, consta d’un celler. Les vinyes formen part de la denominació d’origen Costers del Segre.

Penelles (Catalunya)

tracking