Monument contra els piratesMIKE MIRANO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tossa de Mar té un encant innegable. El municipi de la comarca de la Selva, a Girona, no només disposa d’unes cales impressionants sinó que també compta amb l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana: el Castell de Tossa i la seva Vila Vella. La construcció data del 1187 i va adoptar el paper de torre de defensa davant dels pirates nòrdics aprofitant la privilegiada vista que ofereix del mar.

Amb els seus murs emmerlats, conserva gairebé la totalitat de l’àrea perimetral original. El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacans. Les torres més conegudes són la d’en Joanàs, que presideix la Badia; la torre de les Hores, que està ubicada a l’entrada del pati d’armes i que té aquest nom perquè era l’únic lloc del municipi on hi va haver un rellotge públic, i la torre des Codolar, que presideix la platja que té el mateix nom i que també es coneix com la torre de l’Homenatge.

La Vila Vella de Tossa va ser declarada Monument Històric Artístic Nacional el 1931. Abans de convertir-se en una població medieval, en el mateix indret hi havia hagut un poblat ibèric, de manera que se suposa que a l’interior del recinte n’hi devia haver un altre, també emmurallat però de dimensions més petites i d’època romànica. D’aquella època daten les sageteres de la muralla, fetes amb dos o tres blocs de pedra, i el parament amb pedres poc desbastades visible a la part inferior, mentre que la resta del recinte murallat pertany al moment de la seva reconstrucció al s. XIV. Del castell, que era situat on hi ha el far, no queda gairebé res. En canvi, s'han conservat vestigis de la primitiva església parroquial, d'estil gòtic, dedicada a sant Vicenç.

Dins de la Vila Vella també es pot trobar el Museu Municipal de Tossa, a l’anomenada Casa Falguera o Cal Governador (s. XIV), un dels museus d’art contemporani més antics. Es va construir el 1935 i en el seu interior acull obres de grans artistes com Marc Chagall, Jean Metzinger, André Masson, Rafael Benet, Pere Creixants o Josep Mompou

RECOMANEM

Cala Pola i Giverola A uns 15 minuts amb cotxe del centre de Tossa, el litoral gironí ofereix indrets tan espectaculars com aquestes cales d’aigua cristal·lina que recorden Menorca.

tracking