x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Al-Walaja (Betlem)

Art enmig de la discòrdia

Basílica de la Nativitat

Art enmig de la discòrdia

Basílica de la Nativitat

Actualitzada 04/08/2020 a les 09:39
Una construcció faraònica que suposa la divisió entre dues nacions, Israel i Cisjordània, exerceix com un dels principals atractius turístics de la ciutat de Betlem. Els palestins l’anomenen Il yidaar il fasel, els israelians la barrera de seguretat que els protegeix i els activistes en contra de la gestió jueva el consideren el Mur de l’Apartheid. La discòrdia entre ambdós territoris data de principi del segle passat i el mur n’és la reproducció fidedigna que l’envolta i el situa als nostres dies.

L’estructura envolta tota la regió de Cisjordània, més coneguda com a Palestina, i l’Estat jueu la va començar a construir l’estiu del 2002 per protegir i evitar que els anomenats terroristes musulmans entressin en territori israelià. Actualment compta amb uns 800 quilòmetres de recorregut; en alguns punts del traçat és una impressionant paret de formigó i en uns altres, una tanca electrificada que ha comissat terra palestina. I tot i que l’ONU i el Tribunal Internacional de Justícia l’han declarat il·legal, la seva edificació avança i més del 80% del traçat discorre per terra palestina.

Al nord-oest de la mítica i tradicional ciutat cristiana de Betlem, a Al-Wajala, els nombrosos visitants i turistes poden passejar per una part de l’emmurallat i gaudir de les meravelles artístiques que hi ha en els grafits de les seves parets i de moltes històries de famílies i persones que van morir o van ser assassinades a causa del conflicte històric entre Palestina i Israel. Les persones que s’acosten a l’edificació poden arribar a conèixer de més a prop la història del west bank a través d’obres d’art compromès més o menys creatiu, algunes de les quals realitzades per artistes.

Tot i la redundància del territori, just al costat hi ha situat el luxós Walled Off Hotel, un establiment ideat i finançat per l’artista de carrer britànic Banksy per denunciar l’ocupació israeliana dels territoris palestins. L’allotjament, situat a tan sols cinc metres del mur, va aconseguir atreure 60.000 clients durant el 2017, el seu primer any, retornant a aquesta zona un centelleig del dinamisme econòmic que va perdre després de la construcció del mur pel govern israelià.
 
RECOMANEM
Art enmig de la discòrdiaBasílica de la Nativitat

Construïda sobre el portal de Betlem, la cova on tradicionalment es creu que va néixer Jesús de Nazaret és un dels temples cristians més antics del món.
Etiquetes
  • #1 Les dotze tribus
    (04/08/20 17:18)

    Colonització sionista hebrea contra els pobles de Líbia, Síria, l'Iraq, Bahrain, el Iemen i Palestina, comptant per a això amb el suport de les monarquies Feudales de l'Golf Pèrsic, Jordània, Egipte i organitzacions com l'OTAN amb l'activa participació d'USA, França i Anglaterra. L'art, és el de menys.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts