El poble del penyalDolors Moreno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres són els signes d’identitat de Guatapé: les cases de colors vius, el Peñol i el seu embassament, regat d’illots amb molta casa imponent i una que ho va ser al seu dia i avui està en ruïnes després de ser destruïda, la que pertanyia a Pablo Escobar. A Guatapé es pot fer una visita d’un dia. Des de Medellín és un trajecte d’un parell d’hores en bus i un itinerari recomanat és arrencar la jornada pujant al Peñol. Bàsicament perquè a l’arrencar el dia les forces estan més intactes i la pujada (previ pagament) consisteix a ascendir uns set-cents esgraons per assolir el cim, de 220 metres. El premi, però, s’ho val amb unes espectaculars vistes sobre les aigües que voregen el poble.

De baixada, una manera fàcil d’arribar al poble és llogar un dels múltiples tuc tuc que esperen els visitants que han culminat la visita al Peñol. Guatapé mereix una passejada calmada pels carrers empedrats per observar el principal encant, els sòcols de les cases, decorats amb motius costumistes, des d’escenes relacionades amb professions a flors o animals o una mica d’història local. Una pràctica d’inicis del segle XX que s’ha mantingut intacta. El punt neuràlgic és la plaça on s’aixeca l’església de Nostra Senyora del Carme, blanca però amb motius granats per no desentonar amb el colorit de la resta d’edificacions.

Per culminar la visita un passeig en llanxa per l’imponent llac artificial del poble és una opció per conèixer una mica d’història de l’embassament construït per a crear una presa hidroelèctrica i que va obligar a desplaçar famílies de la zona, i també crònica rosa. Sí, perquè els guies locals també es cuiden d’explicar a quina celebritat colombiana pertanyen les cases, algunes, autèntiques mansions. D’entre totes, també hi ha les ruïnes de la que va pertànyer al cap del càrtel de Medellín. Malgrat l’intent de superar els anys de violència pel narcotràfic, les guerrilles o els paramilitars i el clam que Colòmbia és segura per al turisme, el país no es pot acabar de despendre de la crònica més negra, com la protagonitzada per Pablo Escobar. I les que van ser les seves propietats són restes del patrón.

Recomanem

Guatapé inacabat El Peñol té un altre signe d’identitat. El projecte inicial d’escriure “Guatapé” en gran sobre la roca va quedar en no-res però ja s’havia començat... i queda un GI prou gran.

tracking