Kàtia Vilana

“És un moment íntim i molt especial suspès en el temps”

Dos concerts, observació de pluja d’estels, una dansa i una visita teatralitzada. És el primer any que dirigeix les nits d’estiu de FEDA Cultura. Mestra de formació, tot i que actualment és guia del Museu Elèctric, on aprofita cada visita per convertir-la en un intercanvi d’experiències.

Kàtia Vilana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’on sorgeix la iniciativa del camí hidroelèctric d’Engolasters?

És una aposta de FEDA Cultura per donar complementarietat al Museu de l’Electricitat. I des de fa uns anys es va decidir fer visites nocturnes, tot i que és una cosa que ha anat evolucionant amb el temps, ja que a poc a poc es van anar afegint iniciatives culturals i científiques. Ara ja tenim un públic molt fidel que funciona molt bé.

Han pogut mantenir la planificació malgrat la pandèmia?

Fa no gaire hem tingut molts dubtes perquè no sabíem si podríem fer-ho i hem hagut de fer molts inventius per garantir la seguretat de tothom. A més, hem començat més tard del que havíem previst en un inici, però almenys hem pogut fer cinc nits d’estiu. En aquestes hi ha hagut dos concerts, una observació de pluja d’estels, una dansa i una visita teatralitzada. I al final, poder arribar a fer les cinc nits em fa molta il·lusió, perquè en un context de pandèmia com aquest és un èxit. A més estem rebent moltes reserves!

Per què són especials les nits d’estiu?

No tenen res a veure amb les visites diürnes, es crea un ambient íntim perquè entre nosaltres hi ha un silenci absolut i podem gaudir sense contaminació lumínica ni soroll de la ciutat. És un moment suspès en el temps i ho gaudim plenament en un lloc molt especial com és Engolasters. Aquest any, per exemple, es presenta una dansa i a la vora del llac faran un espectacle basat en llegendes dels Pirineus i posaran en escena l’aigua. Serà un moment molt màgic. O la visita teatralitzada, on trobarem personatges que ja s’estan convertint en mítics per a la gent perquè ja havien aparegut al museu!

Sempre ha estat lligada a aquest món?

No, de fet jo vinc del món de l’educació. Soc mestra de formació i quan vaig ser mare vaig voler reduir la jornada laboral i viure la maternitat plenament. En el seu moment ho sentia així i de casualitat vaig trobar l’oferta de treball de guia de caps de setmana. Em van agafar i va ser una sort. No havia treballat mai en museus però la part de transmissió de coneixement hi és constantment.

A què es refereix?

Doncs perquè la part pedagògica sempre hi és present. Rebem moltes escoles i les visites, i això en si ja és una transmissió d’informació. Però també aprenem molt del nostre públic, que és molt variat. Hi ha moltes històries per escoltar que fan de tot plegat un intercanvi d’experiències.

Quina és la seva ambició de cara a pròximes edicions?

Si tot va bé de cara a l’any que ve em sembla indispensable el fet de descobrir gent d’aquí com a artistes. Tota aquesta gent a la nit d’estiu tenen un escenari molt important.

tracking