Jordi Ferrés

“Andorra és un espai literari que dona molt de si”

Acaba de publicar ‘Relats pirinencs de fantasia i ciència-ficció’. 58 anys i natural d’Olot. La seva tercera obra literària s’emmarca en zones del Pirineu i, especialment, d’Andorra. Veu en aquests territoris un espai per desenvolupar els gèneres contemporanis.

Jordi Ferrés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb ‘Relats pirinencs de fantasia i ciència-ficció’ busca reivindicar-se.

Vaig escriure el llibre perquè em semblava interessant que un espai literari com és el Pirineu es pogués expressar en termes contemporanis, crec que és un territori que també es dona a aquest gènere.

I això és el que persegueix amb la seva obra.

Aquest aplec de relats imaginatius vol mostrar que el Pirineu, com qualsevol altre territori literari, també representa una gran àrea capaç d’expressar-se en tots els gèneres contemporanis. En els relats també es convida el lector a reflexionar sobre determinats temes que sempre van més enllà dels simples arguments escrits.

Parli’m d’aquestes reflexions.

En cada relat es planteja una qüestió que tothom pot haver viscut però emmarcada en una història de ciència-ficció. Al principi de cadascun dels cinc contes hi ha la definició d’un concepte que es converteix en una petita introducció inicial del que el lector es trobarà en el relat i que el convida a reflexionar.

I quin paper ocupa Andorra en aquesta història?

Andorra és una part fonamental del Pirineu. És un país preciós que té un paisatge fantàstic i hi vinc bastant sovint. Penso que el Principat és un espai geogràfic i literari que dona molt de si i hi ha poques obres de gèneres literaris contemporanis. Per a la ciència-ficció és un lloc interessant.

Parla de llocs que coneix.

M’agrada molt el Pirineu i el conec una mica. Hi ha una clara vinculació entre les narracions que apareixen en el llibre i els escenaris naturals on es desenvolupen les seves històries.

Alguns relats ja havien obtingut algun premi.

Sí, alguns relats ja els tenia escrits i els he adaptat a aquesta circumstància geogràfica mentre que altres sí que els he escrit expressament. Aquest és el tercer llibre que em publiquen i sempre m’agrada fer històries que incorporen progressions tecnològiques. En qualsevol mena de narració pots introduir en la trama temes de perspectiva científica que tinguin pes en el relat.

Quan s’havia de publicar el llibre? L’ha afectat la pandèmia de Covid-19?

El llibre s’havia de presentar per Sant Jordi però no vam poder pel coronavirus. A més, teníem presentacions previstes per anar a Barcelona, la Seu d’Urgell, Girona... ara ja veurem què passa. També estaria encantat de venir a Andorra!

A quin públic s’adreça la seva publicació?

És una obra dirigida a un públic molt ampli, des d’adolescents fins a adults. S’aparta de l’infantilisme sense caure en coses molt transcendentals.

tracking