David Macià

“La recuperació serà important perquè venim de molt avall”

El comportament de les borses arran de la pandèmia Serà l’encarregat d’impartir, avui a les 18 hores, el webinari ‘Els mercats financers després del rebot: reptes i oportunitats’. Les inscripcions es poden fer a través de les xarxes socials de Crèdit Andorrà.

“La recuperació serà important perquè venim de molt avall”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què entenem per ‘rebot’ als mercats?

Es dona quan el preu d’un actiu, després de caure, torna amunt abruptament. Com amb una pilota, que rebota després de deixar-la caure.

Quins factors han impulsat les borses a l’alça aquests dies?

Va ajudar molt l’actuació dels bancs centrals i dels governs, que ràpidament van aprovar estímuls sense precedents per mitigar l’impacte sobre empreses i particulars. A poc a poc els inversors s’han vist esperançats a mesura que es constatava que l’epidèmia remetia i es reobria l’economia.

Quines oportunitats pot tenir un inversor amb aquesta situació?

En comptes de copiar el que fan els mercats, hem de mirar d’aprofitar-nos-en quan es mouen per factors transitoris o n’exageren les conseqüències. No totes les empreses patiran igual, algunes en poden sortir reforçades. Coses que podem donar per segures –com que els tipus d’interès seguiran molt temps molt baixos– ens poden ajudar a escollir actius que es beneficien d’aquesta situació i evitar els que en surten més malparats.

És habitual que es produeixin rebots en un context de crisi?

Sí. Els inversors tendeixen a sobrereaccionar davant la incertesa. Els rebots sovint són correccions d’aquest excés inicial.

Com s’han comportat els mercats durant la pandèmia?

En general sempre se segueix el mateix patró. Vendes inicials dels actius més arriscats, que prenen força a mesura que creix una narrativa cada cop més pessimista, mentre es compra tot allò que es percep com a més segur. Després els bancs centrals surten al rescat, i els mercats s’adonen que les coses són millors del que havien calculat –no cal que siguin bones, només millors– i reverteixen part del moviment previ.

Com podrien reaccionar les borses davant un rebrot?

Hi pot haver noves correccions, però haurien de ser més moderades. En cas de rebrot difícilment es repetirà el confinament generalitzat. Ara estem millor preparats, en tots els àmbits, i els governs han de prioritzar la salut pública, però també han de ponderar els danys econòmics que es causen amb les mesures que es prenen, que haurien de ser molt més quirúrgiques.

Com serà la recuperació econòmica després de la crisi?

La recuperació serà molt important, en part perquè venim de molt avall. Però la pandèmia deixarà seqüeles que no seran fàcils de reparar, sobretot en alguns sectors. Certs costums canviaran –el teletreball o el comerç electrònic, per exemple– i obligaran a reinventar-se. El que és segur és que costi més o menys, la pandèmia s’apagarà sola en un temps (el virus pot mutar a versions menys agressives) o es trobarà una vacuna i deixarem enrere aquesta crisi. Després de la tempesta sempre surt el sol.

tracking