x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Julio Quílez

“Els arxius són els garants de la veracitat de la informació”

Una extensa celebració d’aniversari. L’11 d’aquest mes va fer deu anys que es va inaugurar l’ACAU. Per celebrar-ho, al llarg dels propers dotze mesos s’organitzaran diferents activitats per tal de difondre i compartir la feina feta fins ara.
Julio Quílez

Julio Quílez

Julio Quílez

M. V.
Actualitzada 28/06/2020 a les 07:28
Per què ha trobat oportú fer una celebració tan extensa del desè aniversari de l’ACAU?
En certa manera, en aquests deu anys hem tancat una etapa; per això és un bon moment per fer balanç i compartir la feina feta amb tota la ciutadania.


Quines activitats es faran al llarg dels propers mesos?

El programa d’activitats estarà orientat a il·lustrar i difondre la feina habitual de l’ACAU. Publicarem una memòria extensa dels deu anys de l’arxiu, i un documental amb la col·laboració de molts dels usuaris i investigadors que han consultat els nostres fons des que vam obrir les portes; es publicarà també el treball guanyador de la beca Ciutat d’Urgell; hi haurà uns cursos de formació per a investigadors; diverses conferències, possiblement en streaming...

Sense poder establir un col·loqui amb el conferenciant, pensa que tindran prou seguiment?
Així ho espero. O potser més, fins i tot, perquè el fet de poder seguir la conferència des de casa pot animar alguna gent que no hi hauria vingut si la fem presencialment. I, d’altra banda, i tot i que no és el mateix, el debat es pot fer en paral·lel via WhatsApp.


S’han assolit tots els objectius d’aquesta etapa que ara acaba?

Una bona part, si més no. L’arxiu compta avui amb unes 170.000 unitats documentals catalogades i 52.000 referències bibliogràfiques; custodia 142 fons dipositats i la còpia digital de 171 més; i s’han digitalitzat unes 150.000 imatges. Hem organitzat 466 activitats entre exposicions, conferències, cursos i d’altres, amb una assistència total d’unes 40.000 persones... On no hem avançat tant com ens hauria agradat és en la difusió en línia: s’ha fet molt, però estem lluny d’haver assolit un nivell significatiu. Els pròxims deu anys han de ser un període de virtualització de l’arxiu per tal que tota la informació estigui disponible en línia.

Serà difícil aconseguir-ho amb la connectivitat que hi ha ara a gran part de l’Alt Urgell.
Això ja no depèn de nosaltres; però, tot i així, estem obligats a fer-ho perquè tot ens guia cap aquí, com s’ha pogut constatar en les setmanes de confinament que hem viscut. A banda que no podem treballar ignorant el que fa l’empresa privada.


Tenim documents escrits fa segles però encara no sabem la caducitat dels suports digitals.

Una de les feines periòdiques dels arxius consisteix a canviar de suport la informació perquè sempre estigui disponible en un format vigent, la qual cosa ens permet alhora complir la nostra funció com a garants de la veracitat de la informació. A més, els suports digitals també permeten fomentar la transparència de l’administració i la rendibilització de la informació en diferents serveis, la qual cosa genera riquesa.
Etiquetes
  • #1 Bambi
    (28/06/20 20:02)

    Que pesats amb la gent de la Seu!Entrevisteu a la gent d'Andorra carai!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts