x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Rafel Nadal

“Amb la literatura puc fer els matisos que vulgui”

Presenta els llibres ‘El somni d’en Blai’ i ‘Mar d’estiu’ aquesta tarda a les sis a la Puça És un periodista referent que ha estat durant 40 anys en diferents mitjans com El Periódico o El País. Ha escrit diversos llibres i ha estat guardonat amb el Premi Ramon Llull 2019 per l’obra El fill de l’italià
Actualitzada 27/06/2020 a les 06:37
Abans de tot, com a periodista professional, quina valoració en pot fer d’aquesta professió?
El periodisme s’ha sectoritzat molt però li espera un gran futur. A mesura que el nombre de mitjans de difusió augmenti caldrà revalorar el periodisme professional perquè ordeni, sintetitzi i prioritzi, però sobretot avali la informació que ens arriba desmesuradament.


Entenc que hi ha una relació entre periodisme i literatura.

Hi ha poques passes perquè alguns llibres de la literatura universal s’han escrit per a mitjans de comunicació escrits. Ara parlo del mateix, les passions humanes i les relacions de domini i el periodisme és el mateix més centrat en la realitat i amb poc espai i, en canvi, amb la literatura puc fer tots els matisos que vulgui.

El 2011 va publicar el seu primer llibre, ‘Els Mandarins’, amb uns retrats de polítics i personatges coneguts del moment. Té pensat escriure’n una segona part?
Tinc notes preses d’alguns personatges que potser algun dia seran un llibre. Aquell llibre era una aproximació als personatges en el moment que s’havien tret la mascareta.


‘Mar d’estiu’ és un dels darrers treballs publicats. Què vol expressar en el relat?

És literatura de la memòria personal. És un recull de novel·les curtes amb cinc capítols que passen en illes diferents.

Com aconsegueix aquestes descripcions i que el lector s’endinsi en la literatura?
A partir de la història personal a la universal faig una cosa que pugui ser llegida per tothom i a tot arreu. Ha estat un exercici on he treballat molt el ritme i llengua, corregint i depurant molt el que he escrit i fent que el lector trobi un ritme i una música que li agradi. És un homenatge a la manera de viure mediterrània que crec que és comuna a tots els països que ballen a la Mediterrània. És un gran cant a la vida i als sentits.


També per primera vegada ha escrit un conte infantil, ‘El somni d’en Blai’.

Feia temps que volia fer una incursió a la literatura infantil. Estic molt amb els meus nets i fa temps que juguem a inventar-nos contes. Tinc un familiar afectat per fibrosi que té un fill amb fibrosi quística. Vaig decidir fer un conte per als afectats però també per a tothom que té qualsevol malaltia o tots els nens que tenen una característica diferent per la qual els marginen a l’escola.

I els beneficis aniran destinats directament a l’Associació Catalana de Fibrosi Quística?​​​​​​​
Els drets d’autor aniran la meitat a l’associació i l’altra a un projecte concret de la Vall d’Hebron. Estic molt satisfet perquè és el meu primer llibre infantil i és solidari i finalment perquè he conegut en Valentí Gubianas, que fa unes il·lustracions fantàstiques.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts