Núria Tomàs

“Hem d'aplicar al medi urbà les estratègies de la natura”

Regidora de l’ajuntament de la Seu d’Urgell. Guia per “gaudir de la natura sense aglomeracions”. La seva regidoria, que s’ocupa de medi ambient, patrimoni natural, comerç, educació i infància, ha editat ‘La Seu, naturalment’, un plànol “ecoturístic” per difondre la rica biodiversitat de la ciutat.

Núria TomàsM. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest plànol ecoturístic, és més ‘eco’ que turístic o més turístic que ‘eco’?

Tots dos aspectes són importants, però la natura preval per sobre del turisme. Es tracta de difondre la riquesa natural que té la Seu d’Urgell, tant pel que fa a la flora i la fauna com també la geologia i el cel nocturn, amb l’objectiu d’atraure turistes que vulguin gaudir de la natura sense aglomeracions, però sobretot per donar-ho a conèixer encara més als que vivim a la ciutat.

Quina difusió en faran?

En primer lloc, als casals d’estiu i a les escoles; a més d’una exposició permanent a l’Espai Ermengol. També en farem difusió a la nostra web i a les xarxes socials.

És oportú endegar aquest projecte ara, quan encara no se sap com anirà l’estiu?

L’hem presentat ara, però fa un any llarg que hi treballem. Hi ha molta feina darrere d’aquest projecte: per recopilar les dades i per presentar-les d’una manera entenedora i senzilla, i afegir a més un seguit de fitxes amb una informació més completa, a les quals es pot accedir mitjançant els codis QR que es troben al mapa.

Segons es diu al mapa, promocionar la biodiversitat de la ciutat implica “anar cap a una naturalització dels espais verds”; què vol dir això exactament?

Hem d’anar cap a una gestió sostenible dels espais verds, reduint els consums d’aigua i d’energia i l’ús d’agents químics. Per exemple, en lloc de parterres de gespa, que necessiten molta aigua, és millor optar per plantes autòctones, perfectament adaptades a l’entorn. Hem d’aplicar al medi urbà les estratègies de la natura.

L’aposta pel medi ambient no es contradiu amb la idea d’instal·lar calderes de biomassa als espais municipals?

Aquest és un projecte que ve de lluny i, en tot cas, és un sistema més net que les calderes de gas­oil. A més, l’ús de biomassa manté l’equilibri de les emissions de carboni en el medi natural perquè no disminueix la superfície forestal, sinó que implica netejar el sotabosc, amb la qual cosa es redueix el risc d’incendis.

En un altre ordre de coses, com a regidora de comerç, ha pogut avaluar l’impacte de la crisi al comerç de la ciutat?

En general, el sector de l’alimentació fins i tot se n’han sortit prou bé, però en altres sectors ha estat tot el contrari. Des de l’ajuntament hem posat en marxa línies d’ajuts i iniciatives per fomentar el consum, i també una guia per digitalitzar els comerços, perquè en aquests mesos s’ha vist que ser presents a les xarxes és bàsic.

I pel que fa al curs escolar, hi ha hagut cap problema per seguir les classes des de casa?

Hi ha hagut alguna dificultat en les connexions a algunes poblacions. Ara, però, toca planificar bé el curs vinent per garantir la qualitat de l’ensenyament.

tracking