Josep Maria Escribano

“Aquestes aturades també van bé per poder reflexionar”

En compàs d’espera Grans cites musicals com la Temporada, que ja haver de cancel·lar els dos últims concerts per la Covid-19, estan molt pendents de l’evolució de la pandèmia per planificar les futures edicions

“Aquestes aturades també van bé per poder reflexionar”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronavirus ha trasbalsat totalment el món cultural, i els grans festivals de música, la majoria dels quals s’han vist obligats a anul·lar totalment o a replantejar bona part de la programació, no han estat una excepció. Al país, la Temporada de Música i Dansa d’Andorra la Vella es troba actualment a l’expectativa de com evoluciona la pandèmia per poder definir les estratègies de cara al futur.

El seu director artístic, Josep Maria Escribano, ha passat el confinament a Barcelona, on resideix habitualment, i tan bon punt reobri la frontera del riu Runer es desplaçarà al Principat per mantenir una primera trobada amb el comú de la capital i MoraBanc, organitzadors de l’esdeveniment, “per analitzar la situació i mirar si s’elabora un pla de contingència de cara a l’any que ve. No sé, a hores d’ara, què passarà”, afegeix.

Escribano desenvolupa un gruix important de la seva tasca a la capital catalana, des d’on manté contacte més directe amb mànagers i amb artistes. “M’estan trucant constantment per demanar-me quines intencions hi ha, i ja els he dit que, ara com ara, no em vull avançar ni adquirir cap compromís.” L’interès dels intèrprets per tornar als escenaris és més que manifest. “Estan mostrant molta il·lusió per reprendre l’activitat, i és lògic, però ara caldrà veure de quins recursos disposen els organitzadors de festivals”, comenta el director de la Temporada, ja que molts d’ells han optat per la prudència.

En aquest sentit, recorda que “grans cites musicals de l’estiu, com els festivals de Peralada o Cap Roig, s’han hagut de suspendre, o com a molt només faran algun concert testimonial. Les grans produccions d’òpera, en tot cas, es deixen aparcades”. I, pel que fa a la Temporada, insisteix que “s’haurà de valorar de quina manera continuem”. Una de les possibles modificacions que Escribano deixa caure seria una possible alteració de les dates del certamen. “Potser seguim amb el mateix calendari pel qual hem apostat en els darrers anys, començant al gener en coincidència amb l’inici de la temporada d’hivern, o potser el canviem.”

Altres qüestions, com els aforaments limitats per mantenir la distància social, també s’hauran de tenir presents. “Són moltes variables a tenir en compte i aquesta en serà una altra. No només pel que fa al públic: potser els músics de les orquestres simfòniques no podran tocar junts durant cert temps, i les formacions hauran de buscar altres fórmules, de més petit format”, subratlla.

Per aquest motiu, Escribano advoca per no avançar esdeveniments. “Potser caldrà esperar una mica a recuperar certa normalitat que no fer concerts amb molts condicionants”, exposa. Malgrat tot, opina que “a vegades aquestes aturades també van bé per poder reflexionar, pensar en què es pot millorar”.

tracking