Joel Audí

“Per anar pel món cal tenir fermesa i també tendresa”

Models de masculinitat per al segle XXI És part d’Entre Homes, “un ampli projecte d’acompanyament terapèutic i pedagògic especialitzat en la condició masculina”. Ha impartit a la Seu el taller ‘Masculinitats en confinament. Fem-li una volta!’

“Per anar pel món cal tenir fermesa i també tendresa”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A què obeeix el plural en el títol del taller?

Fa referència al fet que hi ha una àmplia pluralitat de maneres d’entendre i de viure la masculinitat. És cert que a la nostra societat hi ha un estereotip de masculinitat que ha estat hegemònic durant molt de temps, i encara avui, però és igualment cert que hi ha molts altres models.

Com ara quins?

Com totes aquelles maneres d’entendre la masculinitat que suposen una alternativa al que tradicionalment s’espera de nosaltres com a homes.

La idea de masculinitat té cap relació amb l’orientació sexual?

No hi ha cap correspondència directa entre la idea de masculinitat que pot tenir un home i la seva orientació sexual, sinó que aquesta relació varia segons cadascú. La manera com desenvolupem la nostra masculinitat depèn sobretot de dos factors: un factor social i cultural, i un factor intern que té a veure amb com la vivim, si ens sentim feliços interiorment o no, i del que es tracta és de cercar el punt on cadascú assoleix l’harmonia entre aquests dos factors.

Una de les qüestions que plantejava al taller és què vol dir ser home avui dia.

Ho plantejava en relació sobretot amb el moment actual i amb la situació de confinament que hem viscut, la qual, en determinats casos, ha propiciat la crisi d’alguns papers associats a la idea tradicional de masculinitat.

Quina resposta ha tingut dels assistents al taller?

La majoria eren homes entre els 30 i els 50 anys i, per tant, sensibilitzats amb l’època de canvi que vivim, que afecta aspectes importants per entendre la masculinitat. Per exemple, un dels assistents m’explicava que s’ha passat la vida lluitant per tirar endavant, i en canvi ara se sentia especialment vulnerable perquè no trobava les eines per sortir-se’n.

Ha estat una experiència difícil, tants dies de confinament.

Molts homes han hagut d’assumir situacions a les quals no estaven acostumats, com ocupar-se de la casa o de persones grans, amb tota la gestió emocional que suposa un canvi tan sobtat.

És complicat aprendre models de masculinitat diferents de l’hegemònic, tan arrelat en els hàbits quotidians.

Per això, a Entre Homes proposem un espai on parlar d’aquestes qüestions precisament entre homes, per evitar errors derivats d’aquests hàbits que diu.

Molts homes esperen que la seva masculinitat sigui acceptada per la dona que estimen.

El problema sorgeix quan, per por a caure en actituds pròpies del model dominant, oblidem, per exemple, que la masculinitat té una part de fermesa que no podem perdre. Necessitem fermesa i tendresa per anar pel món.

tracking