Arnau Colominas

“Caldrà afavorir més que mai el consum cultural intern”

Un àmbit molt tocat pel coronavirus. Representants de diverses disciplines culturals han presentat recentment un manifest per expressar el neguit per la situació del sector arran de la crisi sanitària. El text ja suma més de 300 adhesions

“Caldrà afavorir més que mai el consum cultural intern”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cultura ha estat un dels àmbits més tocats per la crisi de la Covid-19. El sector no ha deixat de funcionar en tot aquest temps, oferint sovint continguts i propostes online de manera gratuïta, però al mateix temps ha vist els seus ingressos reduïts dràsticament. Amb l’objectiu de “sacsejar consciències”, un grup de persones vinculades a diferents disciplines culturals del país ha impulsat recentment un manifest –que es pot consultar i signar a internet (www.manifestculturalandorra.online)–, en què vol transmetre les seves inquietuds i preocupacions.

“Durant una conversa al nostre grup de WhatsApp ens vam adonar que a tot arreu els artistes estan presentant manifestos, bàsicament per demanar diners”, explica Arnau Colominas, un dels promotors del text. “Això està molt bé, però nosaltres volíem anar més enllà i fer una reflexió més profunda sobre quin ha de ser el futur de la cultura al país”, puntualitza.

Entre els aspectes que es troben a faltar, per exemple, hi ha “la manca de modernització i d’organització del món cultural. Un sector mal organitzat no funciona”. Per aquest motiu, el manifest reivindica “una taula de diàleg permanent amb el Govern, amb la presència dels diferents membres del teixit cultural”, aprofitant que l’executiu està treballant en el Llibre Blanc de la Cultura. “Si els sectors empresarials s’han sabut organitzar, per què no el cultural?”, es pregunta Colominas, que considera que aquest àmbit “també necessita interlocutors”.

Pel que fa a la modernització, el relleu generacional és una de les qüestions que més preocupen els impulsors del manifest. “Hi ha moltes entitats que tenen molt de bagatge, però que no s’han vist capaces d’actualitzar-se i d’atraure els més joves. Es corre el risc que tot això es perdi”, alerta Colominas. Per aquest motiu, “quan passi el confinament, caldrà donar suport a les diferents propostes” d’aquests ens.

En relació amb això, “afavorir més que mai el consum cultural intern” serà un dels grans reptes del Principat un cop superada la crisi. L’entrevistat recorda que el coronavirus no ha significat una aturada en sec de l’activitat cultural. “Al contrari, s’ha continuat treballant gratuïtament amb concerts o teatre per internet, o facilitant la descàrrega de llibres o revistes. La facturació ha caigut, però no s’ha parat”, ressalta.

El futur, a més, és incert. “Hi haurà sectors culturals que ho tindran més difícil que altres. No sabem què passarà amb les temporades de teatre i música si hi ha restriccions d’aforament, o com seran les festes majors o celebracions populars a partir d’ara.” Però una cosa és clara: “Quan tot torni a arrencar caldrà assitir massivament als actes culturals.”

tracking