Maria Jesús Ruiz

“La creativitat pot ajudar a superar la por i l'ansietat”

Distraccions per a la quarantena. Els treballs manuals s’han convertit en una de les opcions preferides per passar el confinament, molt especialment si hi ha nens a casa. La responsable del Taller Zahir aporta algunes idees.

Maria Jesús Ruiz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ra que hem de passar moltes hores a casa pel confinament, tenim més a l’abast que mai innombrables opcions d’oci i entreteniment domèstic. Hi ha qui es decanta per activitats més passives, com el consum de televisió o de pel·lícules i sèries en plataformes audiovisuals en línia, i hi ha qui aposta per donar curs a la seva creativitat a través de les manualitats. Una elecció especialment recomanable si hi ha nens a casa, però no necessàriament, ja que “tothom pot fer treballs manuals, des de coses més senzilles fins a creacions més complexes”, diu la responsable del Taller Zahir, Maria Jesús Ruiz.

Malgrat que aquest centre de manualitats ha hagut de tancar temporalment les portes per les mesures decretades per fer front a la crisi de la Covid-19, Ruiz ha mantingut el contacte amb alumnes i amistats i, segons assegura, “des que va començar tot això la gent m’ha comentat que fa més treballs d’aquest tipus a casa”. En molts casos, afegeix, “ha estat una manera de buscar alternatives per als infants, perquè no s’avorreixin passant tot el dia entre quatre parets”. La professora subratlla que, a més a més, “les manualitats son una bona oportunitat per estar amb els nens i de reforçar així els lligams familiars entre els pares i els fills”.

D’altra banda, està demostrat que les tasques d’artesania, per senzilles que siguin, tenen sempre un efecte terapèutic. “Especialment en nens i persones grans, les manualitats fomenten la psicomotricitat, l’agilitat o la memòria”, assenyala Ruiz. Però en èpoques d’angoixa i incertesa com la que estem vivint actualment, també són una via per calmar l’estrès. “Aquestes activitats van bé en totes les circumstàncies, però ara, quan moltes persones estan vivint l’afer del coronavirus amb por i ansietat, la creativitat pot ajudar a superar-ho i no donar voltes sempre al mateix.” També cal destacar que per trobar bona part del material, ni tan sols hem de sortir de casa: “Amb diaris vells es poden fabricar cistelles, i amb ampolles de plàstic es poden fer des de petits recipients fins a petits testos... no cal gastar-se gaires diners. Els treballs manuals també són una manera de fer reciclatge.”

En qualsevol cas, les alternatives són il·limitades. “Avui dia a internet hi ha molta informació i moltes pàgines dedicades a manualitats que són molt útils per agafar idees”, afirma Maria Jesús Ruiz. Entre les possibles opcions destaca, per exemple, “la pintura amb aquarel·la, els objectes o figuretes amb pasta, la costura tradicional, el dibuix de mandales...”, i per als que tinguin temps i ganes de donar un toc diferent a la llar, “la pintura i restauració de mobles també està prenent molt protagonisme”, exposa. Però el més important, conclou, és tenir un entreteniment. “Si estàs centrat en allò que fas el temps passa més de pressa i els pensaments més angoixants desapareixen”.

tracking