Antonio Benito Martínez

“El que més es troba a faltar són els clients d'Andorra”

El lent retorn a la normalitat. La seva parada de bacallà i olives és una de les més populars del mercat setmanal de la Seu, que ha reobert parcialment en una nova ubicació després de setmanes sense activitat

“El que més es troba a faltar són els clients d'Andorra”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de més d’un mes d’aturada, l’ajuntament de la Seu d’Urgell va reobrir la setmana passada el mercat que se celebra tots els dimarts i dissabtes, canviant, això sí, el seu emplaçament de costum i habilitant menys parades, per tal de complir amb les mesures de distanciament social per la crisi de la Covid-19. Així mateix, de moment només es poden vendre productes d’alimentació, begudes, productes higiènics i planter d’horta.

Antonio Benito Martínez, que des de fa anys té una parada de bacallà, olives i embotits, celebra la represa de l’activitat tot i aquestes restriccions. “Sort que a poc a poc es va tornant a la normalitat, perquè els que vivim de la venda itinerant hem estat molts dies aturats”, explica. Originari de Balaguer, aquest paradista reparteix la setmana entre els mercats de Tàrrega (dilluns), la Seu (dimarts i dissabte), Almenar (dimecres) i Organyà (diumenge). De mica en mica, tots ells han reobert en major o menor grau, permetent un retorn gradual a l’activitat quotidiana.

Però en el cas de la capital alturgellenca, Martínez té clara una cosa. “El que més es troba a faltar són els clients d’Andorra”, subratlla, ja que representen “prop d’una quarta part de les vendes”. Igualment, també destaca que “una altra part molt important de la nostra clientela són turistes de Barcelona o Lleida que s’aturen a comprar a la Seu de camí cap a Andorra. Ara estem a mig gas però anem fent. Toca esperar”.

Sobre la nova ubicació del mercat –ara al passeig Joan Brudieu en lloc del carrer Major i la plaça dels Oms–, el venedor celebra que s’hagin pres “molt bones mesures. Ara estem en un lloc més ampli i hi ha més lloc. Entre parada i parada hi ha dos metres de separació lateral, i sis de frontal. La major part de paradistes també tenim el gènere més protegit, no deixem que els compradors s’amunteguin i anem despatxant per torns”, afegeix.

De la mateixa forma, també els clients estan extremant les precaucions. “Ara venen més d’hora al matí, entre les vuit i dos quarts de nou, de manera que cap a les dotze del migdia ja comencem a plegar perquè pràcticament no queda ningú”. La gent, destaca, “arriba, compra i marxa; no s’entreté tant aquests dies”. A més, “molts clients ara fan compres superiors a les habituals per no haver de venir cada setmana”.

Martínez opina que el mercat no trigarà gaire a tornar al format i al lloc de sempre. “Evidentment, tot dependrà de com es vagi produint la desescalada i de quant es perllongui l’estat d’alarma”, comenta. “Si van deixant obrir botigues a poc a poc, les parades de roba i accessoris no podran trigar gaire a tornar.” Malgrat tot, avisa que “durant força temps caldrà anar amb cura i mantenir certes mesures de seguretat. No ens podem permetre un rebrot”.

tracking