Marian Lamolla

“Superar la pandèmia és una responsabilitat col·lectiva”

En el dia a dia contra el coronavirus. Ha seguit des del primer dia la crisi sanitària pel Covid-19 des del seu càrrec al consistori i com a infermera del servei d’urgències, i agraeix l’ajuda de la ciutadania per fer front a la pandèmia

“Superar la pandèmia és una responsabilitat col·lectiva”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vista l’evolució de la pandèmia els darrers dies, hi ha risc real de col·lapse a l’hospital de la Seu?

És difícil preveure què passarà els pròxims dies, però estem preparats per a les situacions que es puguin donar. L’hospital va elaborar un pla de contingència amb diferents fases d’actuació en funció del nombre de contagis, i de moment seguim en la fase 1.

Els contagis registrats segueixen sent relativament pocs?

A dia d’avui [dijous dia 26] hi ha quatre persones que han donat positiu i tres més que estan pendents del resultat de les proves.

Hi ha prou personal i prou material per fer front a un augment sobtat de malalts?

Fins ara no hi ha hagut una gran afectació en el personal sanitari. Hi ha tres persones aïllades, però al mateix temps s’han ampliat les plantilles temporalment i s’han establert torns per reduir els contactes en cada grup. Sí que hi ha escassetat d’alguns materials de protecció d’ús diari, però esperem poder-ho resoldre aviat.

A més de les mesures que ja ha pres l’ajuntament per reduir el risc de contagi, es preveu adoptar-ne de noves properament?

Des de l’ajuntament anem seguint la situació dia a dia per prendre les mesures adients en cada moment. El més important, però, és seguir insistint perquè els ciutadans es quedin a casa.

Troba que la ciutadania encara no s’adona prou de la situació?

La gran majoria dels ciutadans en són conscients i segueixen les recomanacions, però encara hi ha algunes persones que no en fan cas. No s’adonen que superar la pandèmia és una responsabilitat col·lectiva de tots nosaltres, i que amb la seva actitud posen en risc la salut de tota la població. D’altra banda, hi ha també moltes persones que s’han ofert a ajudar de diverses maneres.

Com ara quines?

Vull agrair especialment els voluntaris de les xarxes d’ajuda; i les cosidores que en pocs dies han confeccionat més de tres mil mascaretes; i iniciatives com la de l’alberg La Valira, que ha posat les seves instal·lacions al servei del personal sanitari per evitar eventuals contagis al familiars...

La gent gran que viu sola, està ben atesa?

Amb la xarxa d’ajuda i les trucades de control podem cobrir les seves necessitats bàsiques, però hem detectat que també necessiten tenir algú amb qui parlar, per la qual cosa posarem en marxa de seguida una línia telefònica atesa per psicòlegs que els ofereixin suport en aquest sentit.

Està garantida l’atenció a pacients amb altres malalties?

S’han reduït les consultes externes i s’han ajornat les intervencions que es podien programar per a més endavant. Pel que fa a la resta de serveis, l’hospital segueix funcionant amb normalitat.

tracking