Oriol Soriano

“La gent dona el millor en situacions com aquesta”

Ha organitzat un grup de voluntaris sanitaris per ajudar en la lluita contra el coronavirus. 40 anys. De nacionalitat espanyola, fa dos anys va venir a viure a Andorra. La seva ocupació és empresarial, però fa uns anys va començar a fer medicina i, tot i no estar llicenciat, diu que pot donar suport.

“La gent dona el millor en situacions com aquesta”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va decidir fer aquest equip de voluntaris?

Soc programador informàtic, però vaig fer dos anys de medicina a Catalunya. Per això, en tinc nocions i veient que els recursos sanitaris a Espanya estan tensionats i que a Andorra pot passar el mateix, vaig decidir fer aquesta pàgina web amb els formularis per fer un grup de suport per a urgències.

Quina feina podrien fer?

Ens posarem a disposició de les autoritats per realitzar aquelles tasques urgents que se'ns puguin encomanar en cas de necessitat.

Quina ha estat la rebuda per part de la població?

La veritat és que molt bona. Dissabte hi vaig començar a treballar, en un parell d’hores vaig crear la pàgina web, i a hores d’ara ja tenim 25 persones que ens han facilitat les seves dades i que estan disposades a donar un cop de mà.

Totes tenen coneixements sanitaris?

No totes. S’hi ha inscrit per col·laborar des de gent que no té res a veure amb el món sanitari per donar un cop de mà a casa de la gent amb problemes de mobilitat, fins a perfils de psicòlegs, bioquímics o personal de l’administració, que també poden fer tasques de suport.

L’ha sorprès aquesta partici­pació?

La veritat és que no, perquè quan passen aquestes situacions, aquestes emergències, la gent dona el millor de cadascú, apartem les nostres diferències i treballem units.

Té un perfil que es repeteixi entre la gent que s’ha inscrit en el voluntariat?

Tenim de tot, però el que sí que ens ha sorprès és que la majoria de persones que han omplert el formulari són dones, un 92%. Només un 8% són homes i el que m’agradaria dir és que a l’hora d’ajudar tant servim dones com homes.

Estan sorgint moltes iniciatives d’ajuda arreu del país.

Sí, però hem d’anar amb compte perquè el Covid-19 és un virus molt contagiós i de vegades volem ajudar, però no mirem que el que podem fer és propagar-lo encara més. És a dir, si no es té un control sobre la gent que porta productes als domicilis de persones en estat de risc el que podríem fer és portar el coronavirus justament a la porta de casa.

Fan cap mena de control sobre els voluntaris que s’han inscrit?

A hores d’ara, l’únic que tenim són dos formularis, un per a sanitaris i un altre per a voluntaris no especialitzats. Anem amb calma, volem localitzar perfils i fer una comunicació superficial, saber que si ens necessiten estem disponibles. En el moment que haguem de donar un cop de mà es farà una anàlisi més específica. No tindria sentit fer-ho ara si en dues setmanes, a l’hora d’ajudar, poden donar positiu.

tracking