Sílvia Monné

“Hem de fer una obra d'art de cada instant”

“Hem de fer una obra d'art de cada instant”S. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix el mindfulness?

La traducció literal vol dir atenció plena o paciència plena. Bàsicament consisteix a desenvolupar la capacitat de poder estar molt atent i molt conscient en l’instant precís. Instant rere instant. Normalment les persones somiem amb les vacances a la feina i pensem en la feina durant les vacances. Hem d’aprendre a fer una cosa cada vegada.

La teoria sona molt bé, però a la pràctica...

Sí, és clar, s’han de fer una sèrie de pràctiques, de la mateixa manera que si volem fer una marató ens hem d’entrenar. Hi ha una sèrie d’exercicis que es poden fer i només cal escollir una acció de la teva vida quotidiana. Menjar, per exemple. Sempre mengem i estem fent quaranta coses a la vegada. Quan fem atenció plena no fem res més que menjar, sense música i televisió. Només jo amb el meu menjar. Em senta millor el menjar i el gaudeixo més. I me adono de quan estic tip.

I això quins beneficis té?

A banda de ser una pràctica mental, se’n deriven tradicions espirituals, és a dir, els beneficis que aporta a l’ésser humà són a nivell global. Millora la memòria, la presa de decisions, la facilitat per enfrontar-se a situacions conflictives... però també aporta més clama, alleuja l’estrès, millora el sistema immunitari, baixa la pressió sanguínia. A nivell emocional s’ha vist que l’àrea del cervell que s’activa és el còrtex prefrontal esquerre, que és on s’allotgen les emocions positives. I això augmenta l’activitat cerebral alhora que es disminueix la zona de l’amígdala on hi ha la por i l’angoixa.

Per tant, com a conclusió, carpe diem...

Exacte, gaudir el moment. Com deia John Lennon, la vida és allò que et passa mentre estàs ocupat fent altres plans. Nosaltres hem de fer una obra d’art de cada instant. Que no puguis mirar el passat i planificar el futur. Un cop que tu has après del passat i has après del futur, llavors et plantes i et centres.

No obstant això, deu compartir que en el món tecnològic d’avui també estem exposats constantment a inputs que distreuen la nostra atenció o que ens forcen a desenvolupar simultàniament diverses tasques...

Això és dolentíssim. És una de les principals causes de l’estrès i les malalties mentals que vivim ara. És degut a la hiperactivitat, estem contínuament rebent estímuls de l’exterior dels mitjans electrònics. Ens falten moments de pausa i tranquil·litat. El malestar tecnològic està instal·lat en el passat o en el futur. Sempre pensem en el que hem de fer en el futur, i això és una lluita interminable de coses que ens genera molta ansietat o angoixa. I el pensament melancòlic és de les persones que viuen instal·lades en el passat. També porta estats mentals de tipus depressiu. El tenir aquesta capacitat de tenir present el moment actual és higiene mental.

tracking