Dani Catalan

“Cal actualitzar la llei de la neu i el transport per cable”

Reivindica que fan tasques com a equip d’emergència. Té 42 anys; és un dels membres fundadors de l’Associació de Pisters d’Andorra. Ha treballat durant gairebé 20 anys a les pistes d’esquí vetllant per la seguretat dels esquiadors.

“Cal actualitzar la llei de la neu i el transport per cable”D.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què són els pisters?

Els pisters som els que preparem tota l’estació d’esquí i fem tota la prevenció perquè no hi hagi accidents. Això vol dir tenir-ho tot a punt: matalassos de seguretat, xarxes i som els primers que esquiem i els últims que tanquem pistes, per tal de poder donar l’OK. A més a més, també ens encarreguem de fer les evacuacions. També fem part del pla de desencadenament del PIDA (risc d’allaus) i l’observació de la méteo i de la neu.

Com va sorgir la idea de muntar l’Associació?

La idea ve de fa molts anys i ho hem aconseguit tirar endavant amb un pister de cada sector i un de retirat. I ho fem perquè els darrers anys estem veient una desprofessionalització bastant important del sector. I això provoca manca de ganes de la gent de treure’s els títols corresponents. Les condicions laborals cada any són pitjors. I al final ens vam agrupar per donar a conèixer, dir qui som, què fem, i aparèixer a la llei de l’esquí d’Andorra; en l’actual no hi apareixem.

Quin objectiu tenen?

Cal actualitzar la llei de l’esquí i transport per cable. La darrera és de l’any 2000 i és com en blanc i negre. També volem que es reconegui les titulacions, el reconeixement de l’activitat, els riscos i tot això passa per una nova classificació laboral i crear un conveni col·lectiu. Fins i tot hem tingut accidents de treball que en una primera instància la CASS no ens ha reconegut. I no oblidem que a partir dels 45 anys és molt complicat fer aquesta feina.

Com va l’arribada d’associats?

Ben aviat farem la presentació, perquè d’aquí a set dies es compleix el termini de dos mesos que Govern triga a validar una associació. Però fins ara, hi ha molt bona acollida pel que ens diu la gent. Estem molt motivats!

Quina relació tenen amb la direcció de les pistes?

De moment no hem aixecat gaire la veu. Hem tingut algun comentari per tal que estiguem atents. Però, com que encara no s’ha fet oficial, no hem tingut cap retorn.Quines fites es marquen de cara al futur?Ara estem com a preparadors de neu, en cap cas se’ns reconeix totes les tasques d’emergències que estem fent. Si mires tot el que estem fent, treballem amb policia, bombers, SUM, protecció civil... Nosaltres som com un conductor d’ambulància o un tècnic sanitari, però posats en un mitjà hostil i a l’aire lliure... som un servei d’emergències més.

Què demanen a Govern?

Que seguin amb nosaltres perquè siguin conscients de tot el que fem, i hi hagi un reconeixement de tot el que aportem i que es recuperés la figura laboral dels fixes discontinus. No oblidem que tots els professionals de muntanya compten amb nosaltres. Cal que es faci una nova regulació.

tracking