Maria Giró

“Una imatge més amable de l'hospital facilita la curació”

>> Treballa amb el servei de salut mental del SAAS per millorar les estades dels menorsVa arribar al país fa quatre anys per entrar a treballar a la unitat d’hospitalització psiquiàtrica infantojuvenil. La imatge de la planta s’ha reformat recentment per afavorir la recuperació dels adolescents.

“Una imatge més amable de l'hospital facilita la curació”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat d'hospitalització psiquiàtrica infantojuvenil ha renovat les seves instal·lacions amb una nova imatge. Quina importància té per als pacients?

És la unitat de psiquiatria infantojuvenil que atén pacients de 12 a 18 anys. Fins ara era una unitat molt més petita perquè quan es va crear era una mica més provisional però el temps ha fet que perduri. Abans no estava gens ambientada per a aquesta franja d’edat i ara l’han fet més amable per als adolescents, més atractiva i fa que l’espai sigui més agradable per a ells.

I noteu l’efecte positiu en el procés de curació?

Sí, i tant. Amb la reforma hem guanyat una mica d’espai, la sala on ells passen la major part del dia és el doble de gran. A més, està decorada pensant en la seva franja d’edat i una imatge més amable de l’hospital fa que estiguin més a gust quan estan ingressats i els facilita el procés de curació.

També s'ha habilitat una nova sala polivalent amb una zona destinada a l'activitat esportiva.

Sí, l’associació Gol Solidari ens ha aconseguit una bicicleta el·líptica, una d’estàtica, uns pedals i un sac de boxa. Hi ha estudis científics que avalen els beneficis de l’activitat esportiva sobre els trastorns mentals.

Els espais de l’hospital que reben menors per altres tipus de tractaments també estan condicionts?

La planta de pediatria fa uns mesos que també l’han canviat i l’han posat més bonica. Està clar que facilita que el nen s’hi senti a gust, que no vegi tan hostil el personal ni totes les intervencions que se’ls hi han de fer. Per a ells no és un lloc natural i és bo que estiguin tranquils perquè això també fa que estiguin més predisposats al tractament i a nosaltres ens ajuda.

Per tant, també us facilita a vosaltres la feina.

Sí. El fet és que la planta de psiquiatria infantojuvenil està al costat de la plata d’aguts d’adults. I també ens agrada molt fer la diferència perquè ells tinguin els seus espais. Sobretot perquè la quarta planta està molt estigmatitzada i ells venen amb molta por i dubtes de què passarà i com els tractarem per les històries populars que han sentit. I quan entren i veuen que és una planta normal, que el personal és molt cuidador i que l’ambient els ajuda, és genial.

Com se li explica a un adolescent que cal que es quedi allà ingressat?

Clarament i sense mentides ni històries. Cal dir-li què significa l’ingrés, què passarà, què es trobarà i quines normes tenim. Tot des de la cura i la voluntat que millorin.

Amb quants adolescents tracteu a l’any aproximadament?

Els ingressos dels últims anys se’n van cap a la cinquantena d’adolescents.

tracking