Joan Gurrera

“La cura del medi ambient ens permet estalviar energia”

Solucions locals per a un problema global. L’ajuntament de la Seu ha aprovat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima (PAESC), en el qual es preveuen 75 mesures per combatre els efectes del canvi climàtic i reduir l’emissió de gasos d’hivernacle.

“La cura del medi ambient ens permet estalviar energia”M. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vol dir que no hem fet tard per començar a combatre els efectes del canvi climàtic?

El PAESC planteja reptes importants, però no partim de zero: els darrers anys ja s’han pres mesures en l’enllumenat, per exemple, o com la instal·lació d’una caldera de biomassa a l’hospital.

Com es pot avaluar si les mesures que adoptaran assoleixen els objectius fixats?

De cada un dels objectius previstos es farà una avaluació del cost i de l’estalvi energètic...

Perdoni, em referia a com es pot assegurar que les mesures que prendran són efectives si només tenen un abast local?

No es pot assegurar, però tot hi ajuda. És clar que davant de fonts de contaminació molt potents que afecten tot el territori no hi podem fer res, però no per això hem de deixar d’actuar sobre aquells àmbits en els quals sí podem intervenir.

Un dels objectius és rebaixar les emissions de CO2 gairebé a la meitat abans del 2030. Tanmateix, hom diria que la qualitat de l’aire a la Seu és prou bona.

Ho és. El 2017 la Generalitat va fer un seguiment de la qualitat de l’aire i en tot l’any només un dia es van superar els límits recomanats, quan la normativa dona un marge de 35 dies l’any. Tot i així, volem reduir les emissions de CO2 per la relació d’aquest gas amb l’efecte d’hivernacle.

Quines accions es preveuen pel que fa a la qualitat de l’aigua?

Està previst invertir en l’ampliació i millora de la depuradora de Montferrer, que controla la qualitat de les aigües des d’Alàs fins a Arfa. A més, els fangs generats per la depuradora es tractaran per al seu aprofitament en l’elaboració de compost.

Què faran en relació amb les calefaccions de gasoil i altres fonts de contaminació privades?

En aquest àmbit l’únic que podem fer és informar els ciutadans i oferir-los el nostre suport tècnic perquè adoptin mesures com ara l’aïllament tèrmic dels habitatges o l’ús d’energies renovables.

Projecten instal·lar una caldera de biomassa per als poliesportius i la sala polivalent; per què han triat aquest sistema en lloc d’utilitzar energies renovables?

Tot i que també genera CO2, és una energia renovable. El que es crema és estella, que és un producte de proximitat. La biomassa té un nivell d’emissions baix, genera pocs residus i a més ajuda a netejar els boscos, la qual cosa redueix el risc d’incendis.

Augmentaran les taxes o n’implantaran alguna de nova per pagar l’aplicació del PAESC?

No. La meitat del cost es finançarà amb els fons FEDER de la UE, la qual cosa ens permet començar sense haver de buscar recursos extraordinaris; i a mitjà termini les mesures que prendrem ens permetran estalviar en la despesa energètica.

tracking