Ximena Bravo

“La meva parella lingüística m'ha permès expressar-me”

Participa en el voluntariat per la llengua des de fa dos anys
Nascuda a Santiago de Xile fa 31 anys. En fa tres que viu al Principat, on va arribar com a temporera, però va decidir quedar-s’hi, motiu pel qual es va interessar a aprendre català.

Ximena Bravo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va descobrir el programa de voluntariat per la llengua?

Vaig venir a Andorra a treballar a la temporada d’hivern de fa tres anys. No estava als meus plans quedar-m’hi, però finalment vaig decidir seguir al país si podia reconèixer els meus títols. Per treballar com a professora havia de tenir com a mínim un B2 de català, així que vaig començar a buscar i vaig trobar aquesta opció, que dona la possibilitat de practicar el català amb altres persones.

Quina diferència hi ha amb les classes convencionals?

Tenir una parella lingüística surt una mica del que són les classes perquè és quelcom més informal i, a més, coneixes gent. Amb la meva parella lingüística actual, l’Íngrid, és molt fluid i agradable parlar-hi. De fet, avui dia podem dir que hem arribat a ser grans amigues i tenim una bona relació.

És clar, es genera una relació de confiança.

Tens davant una persona amb la qual parles amb llibertat. Al principi em feia una mica de vergonya, però ella m’ha permès expressar-me i parlem de tot.

Com l’ajuda a aconseguir el seu objectiu?

El curs passat vaig aprovar el B2 de català, ara estic novament repassant les petites coses que em semblen més difícils i estic anant a classes del C1. Des del ministeri m’han felicitat per obtenir el B2 i ja he enviat el meu currículum per si em truquen per començar a fer substitucions. Ja tinc experiència quan vaig treballar a l’esplai del comú de la Massana, on em van integrar molt bé i em van permetre practicar el meu català i tenir així més proximitat amb l’idioma.

I l’apropa a la cultura andorrana.

El meu marit és andorrà i també és com un gest d’amor aprendre el seu idioma i decidir quedar-nos un temps més a Andorra. Em permet integrar-me als seus cercles.

Què és el més positiu d’aquest programa?

Que no t’abandonin si al primer intent de tenir una parella lingüística no surt bé. De fet, amb la primera que vaig tenir el 2017 no vam poder coincidir en els horaris d’una manera constant. Així que a mitjans del 2018 ens van coordinar amb l’Íngrid i tot va fantàsticament.

Hi ha altres avantatges.

A vegades ens regalen entrades de cinema per ser voluntari i poder veure pel·lícules en català. També ens conviden a altres activitats o esdeveniments que ens ajudin.

I alguna cosa a millorar?

Potser falta fer una mica de seguiment de les parelles lingüístiques per fer revisió o valoració dels resultats. Encara que la trobada de tots els voluntaris serveix per conèixer-nos tots una mica.

tracking