Marta Moran

“La dansa dins l'escola és tan important com les lletres”

Professora de contemporani a l’escola Líquid Dansa, reivindica la naturalitat de l’estil. Apassionada per la seva feina, la Marta sent la dansa contemporània com una extensió del seu cos i vol demostrar que els alumnes de primària poden tenir consciència del seu moviment amb la dansa

“La dansa dins l'escola és tan important com les lletres”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com definiria la dansa?

Per mi la dansa és un art, és el coneixement del cos en moviment, és tècnica, és l’expressió de la música, de paraules, d’emocions i de formes a través del cos. De la mateixa manera que en altres disciplines artístiques, cada persona té unes habilitats i una personalitat que juntament amb el treball tècnic tindrà més facilitat per ballar un estil o un altre.

Quins són els diferents estils que es ballen aquí?

Sobretot danses urbanes, modern jazz i dansa clàssica. La contemporània ho fa en menor mesura i és que la improvisació atrau les persones més adultes amb més experiència en dansa o amb ganes d’entrar en un altre pla d’estudi del moviment. Els joves tenen més necessitat de rebre informació i esforçar-se a seguir aquell estil. Són tendències i cada territori té les seves característiques i bagatge.

La dansa és cosa de noies?

No, ni de bon tros. A la contemporània i, sobretot fora del Principat, hi ha molts nois que ballen i que són referents. Potser el problema és aquella imatge de ballarina clàssica, en què històricament havien estat les dones les que ballaven. El contemporani està molt més igualat i estem trencant aquesta tendència.

Andorra és un país amb cultura en el món de la dansa?

No gaire, la veritat. Si algú es vol dedicar professionalment a l’àmbit escènic, viure de la dansa aquí és molt difícil. Els alumnes que s’hi volen dedicar professionalment han de marxar cap a França o Catalunya per seguir formant-se i creixent com a artista. Després volar cap a altres indrets, depèn de l’estil, per trobar més possibilitats en projectes artístics.

Què pot canviar el país per ser referent en la dansa?

És qüestió de temps i de fomentar la dansa en tots els seus estils als teatres, als carrers i a les escoles. La dansa dins l’escola és tan important com les lletres, l’expressió artística és bàsica. La naturalesa del nen és moviment i la dansa això ho aporta.

Com podria arribar a l’escola?

Hem presentat al ministeri d’Educació el projecte PERMSEA en Dansa, una proposta que vol apropar la dansa contemporània i creativa conjuntament amb altres àrees com és l’àrea de llengua per treballar processos creatius de durada trimestral dins del grup o classe. Un projecte que fomenta la proximitat del joc i l’expressió artística de la dansa així com l’educació emocional, tan important dins l’escola.

I quina ha estat la resposta?

L’antic ministeri ens va trucar per felicitar-nos i dir-nos que era una molt bona idea, però amb les eleccions enmig no van poder fer res. Ara, hem tornat a enviar la proposta a la ministra Vilarrubla i estem a l’espera que ens diguin el què. Esperem que siguin positius i ho tirem endavant.

tracking