Thierry Merle

“Produir carn contamina més que els cotxes”

El cuiner del restaurant Carroi de l’Abba Xalet Suites Hotel (Sispony) presenta un menú íntegrament vegà en el marc de la 12a edició de les Jornades gastronòmiques la Massana Fogons.

“Produir carn contamina més que els cotxes”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és el primer cop que presenta una proposta que es desmarca de la resta.

No, l’any passat, també a la Massana Fogons, vam fer un menú vegetarià, i en aquesta edició hem volgut anar una mica més lluny i presentar un menú vegà.

Per què?

Cada vegada hi ha més gent que demana aquest tipus de plats, vegans i vegetarians. També s’ha creat un concepte nou, el de flexiterià. És a dir, reduir al màxim el consum de carn i de peix.

Què diferencia el vegetarianisme del veganisme?

El veganisme és més un estil de vida, que no es redueix només a la gastronomia. Implica no utilitzar res de procedència animal en el dia a dia. I en la dieta, ni llet, ni ous, ni mel... El vegetarià, en canvi, no menja ni peix ni carn, però sí derivats dels animals.

Els xefs són sensibles a aquestes tendències?

Sí, i cada vegada més. Això no vol dir que abandonin del tot la carn o el peix, però potser la meitat de la seva carta o menú és vegetarià. Al nostre restaurant també volem fer el mateix.

Vol incorporar la cuina vegana de mica en mica?

Sí, espero algun dia poder posar aquests plats al menú de mitja pensió. De fet, sempre n’ofereixo quan el client ho pregunta. I a la carta ja tinc propostes veganes. Cal tenir en compte que la producció de carn contamina més que els cotxes. Hem de pensar en això i controlar el que mengem.

A la gastronomia andorrana la carn té molt protagonisme...

Bé, el fet que aquest sigui un país de muntanya no ens obliga a menjar carn. Aquí hi trobem moltes verdures, fruites del bosc, herbes... que es poden aprofitar per reemplaçar la carn. Hi ha moltes coses que tenen proteïnes, com les ortigues. Una sopa d’ortigues pot substituir perfectament un entrecot.

És complicat portar una dieta totalment vegana.

Òbviament, sí que és més complicat, perquè cal buscar i seleccionar bé els productes, saber el que mengem... i potser per arribar a fer l’equivalent a un bistec necessitarem utilitzar tres o quatre coses diferents. Això també implica que cal dedicar més temps a la preparació dels plats. Però si t’ho proposes, ho pots fer. I tant que sí.

Vostè de moment treballa per la causa...

Intento introduir la cuina vegetariana i vegana sempre que puc. Per això aprofito els esdeveniments especials que es fan, com la Massana Fogons, Andorra a Taula o la Mostra Gastronòmica d’Ordino, per presentar aquestes propostes. I a la Massana Fogons de l’any passat vam tenir molt èxit. No sabíem si funcionaria o no, però l’acollida va ser molt bona. I ara esperem obtenir els mateixos resultats.

tracking