Jordi Morera

“La iberització a la Cerdanya va ser abans del que es creia”

Petjades dels antics ceretans. Fa temps que treballa a la Cerdanya a la recerca dels vestigis dels pobladors de la vall en època preromana. Amb el seu equip, aquest estiu ha començat l’excavació d’un nou jaciment a Fontanals

“La iberització a la Cerdanya va ser abans del que es creia”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jaciment s’ha començat a excavar aquest estiu malgrat que fa dos anys que es va localitzar. Per què s’ha deixat passar aquest temps?

De fet, des de molt abans ja s’intuïa que hi podia haver restes a la zona on es va trobar el jaciment, i fa dos anys es van fer finalment uns sondejos que van acabar-ho de confirmar. Tanmateix, els treballs de localització formaven part d’un projecte d’investigació quadriennal patrocinat per diferents institucions, i ha calgut esperar a poder renovar el projecte per quatre anys més per començar a excavar.

Quins indicis van ser determinants per començar a excavar?

Als quatre sondejos que es van fer vam trobar restes de murs: un prou ample que podria ser les restes d’una muralla, i tres més que podrien ser restes d’edificacions domèstiques. A més, el jaciment presenta dues singularitats respecte d’altres de la mateixa època: no hi ha construccions posteriors i l’estat de conservació és molt bo perquè no hi ha hagut erosió del terreny.

La concentració d’assentaments que hi ha a la vall és habitual a altres territoris ocupats pels ibers?

La localització dels assentaments mostra el model típic dels territoris “iberitzats”; el fet que en altres llocs no s’hagi trobat una concentració d’assentaments semblant pot ser degut senzillament que s’hi ha investigat menys.

La singularitat del jaciment fa esperar dades que canviïn la idea que tenim dels ibers?

Esperem que aporti noves dades sobre els ibers però pensem que no canviarà el paradigma que tenim avui dia.

Quina és la hipòtesi de treball predominant actualment?

Fins fa uns anys es defensava la idea que la iberització del territori havia estat un fenomen relativament tardà, per factors externs; però amb els estudis i descobriments dels darrers anys estem veient que va ser un fenomen força més antic del que es pensava. Esperem que al jaciment de Fontanals trobarem noves dades en aquest sentit.

Al jaciment proper del Castellot de Bolvir s’han trobat vestigis de metal·lúrgia de l’or en època romana; ja existia aquesta activitat entre els ceretans?

Hi ha prou indicis per pensar que sí, i que els recursos miners van ser un dels factors del desenvolupament de la vall en l’antiguitat; però aquest és justament un dels aspectes que s’estan investigant en les campanyes de recerca.

Els antics habitants de la vall tenien cap relació amb altres grups de població del Pirineu?

Sabem per fonts diverses que els ceretans van ocupar diferents valls, possiblement fins al Pirineu occidental. Algunes d’aquestes fonts esmenten altres pobles pirinencs, alguns dels quals potser eren subgrups dels ceretans.

tracking