Jesús Soto

“Passivhaus permet fer cases que són com un termos”

Especialista en Passivhaus. 52 anys. De Segòvia, ha dedicat la vida professional a la instal·lació de sistemes de climatització d’alta eficiència a través de la seva empresa, Alter Technica Ingenieros.

“Passivhaus permet fer cases que són com un termos”J.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per als profans, què és Passivhaus?

És un estàndard privat de construcció centrat en l’eficiència energètica. Permet crear edificis que són com un termos de cafè, tenen una envolupant tèrmica molt optimitzada, de manera que els fluxos de calor no poden escapar-se.

I amb quins materials és possible aconseguir-ho?

Amb qualsevol. Hi ha moltes maneres de construir-los: es poden aplicar tant sistemes tradicionals com els més innovadors. Passiv­haus no et diu com fer-ho, sinó que t’indica l’objectiu a complir. Bàsicament, es tracta d’optimitzar al màxim el consum energètic de l’edifici. Per exemple, indica que no pots gastar més de 15 quilowatts per hora per metre quadrat l’any en calefacció.

Aleshores, com creem aquest termos?

Ara imagina una casa de joguina feta amb cartró. Doncs afegeix-hi unes plaques d’aïllant que la fol­rin completament. I ja està. Es tracta de fer això però aplicant molts càlculs matemàtics.

Així com ho explica sembla molt fàcil, per què no estan totes les cases optimitzades?

El tema de l’aïllament i de la física d’edificis ha anat evolucionant, fins fa poc no en sabíem gairebé res. Les plaques aïllants tot just es van començar a instal·lar quan els meus pares eren joves.

Entenc.

El segle XX els enginyers vam començar a aplicar millores per al confort tèrmic, amb sistemes de calefacció, per exemple, però el problema era que l’escalfor s’escapava. Passivhaus permet aplicar la calor i que, un cop dins, no s’escapi. Es queda a viure amb tu.

I què passa a l’estiu? No són cases massa caloroses?

Aquí tenim el problema! En aplicar aquests sistemes d’aïllament el fred no pot entrar als edificis, ni tan sols a l’estiu. Així, amb Passiv­haus ens veiem obligats a refrigerar, no gaire, perquè el fred tampoc marxa, però una mica sí. De fet, Passivhaus no elimina la necessitat de sistemes de calefacció o refrigeració, però on abans necessitaves 100 quilowatts, ara potser només te’n calen 10.

A Andorra com s’optimitzarien les cases?

Allò fonamental no són les instal·lacions, sinó saber com ha de ser aquest sistema d’aïllament de l’edifici. Una vegada això estigui resolt, les necessitats de calefacció i refrigeració es redueixen al mínim.

És el model de casa del futur?

Sens dubte, els recursos que tenim al nostre abast són limitats, hem de ser més sostenibles. És una opció molt ben dissenyada per físics: un dels paràmetres de Passivhaus és que el consum total de l’edifici no ha de superar els 120 quilowatts per hora per metre quadrat i any. Aquí s’hi inclou la calefacció, la televisió, l’aigua calenta... I això és possible.

tracking