Montserrat Altimiras

“El fotògraf ha de crear un diàleg entre els elements”

Artista seleccionada als Jardins d’Art d’Ordino. Fotògrafa i artista, va començar a fer fotos gràcies a una activitat extraescolar. Ara ensenya als altres a l’Escola d’Art del Comú d’Andorra la Vella. Ahir era al Petit Cap de Setmana d’Escaldes com a tallerista.

“El fotògraf ha de crear un diàleg entre els elements”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir ensenyava fotografia als més petits en un dels tallers del Petit Cap de Setmana d’Escaldes.

Més que ensenyar, els hem facilitat una experiència màgica. Hem agafat dos procediments, la fotografia estenopeica i els quimogrames, que són molt senzills de fer, i els hem mostrat que certs materials són sensibles a la llum i que, amb una sèrie de productes químics, pots aconseguir un negatiu.

Gairebé com un encanteri.

La veritat és que per a molts nens i nenes és així, fer aquest tipus de tallers és súper agraït. Al cap i a la fi, la fotografia és molt màgica, quan veuen que en submergir un tros de paper blanc apareix una imatge es queden molt sorpresos, alguns fins i tot no acaben d'adonar-se que és fotografia.

Serveix per interessar-los en aquesta disciplina?

Depèn de cadascun d’ells. N'hi ha que només ho veuen com un encantament, mentre que altres, perquè són més grans o més creatius, s'encurioseixen més i potser els comença a néixer el cuquet. De totes maneres, aquests tallers només són un tastet.

Què vol dir?

Amb tan poca estona, a l’aire lliure, hem de fer una cosa fàcil i molt visual per captar la seva atenció, tot i que pot ser el pas previ a fer un taller més seriós, on aprofundir i començar a formar-se en aquest món.

Per què, a banda de fotògrafa, és professora a l'Escola d'Art del Comú d’Andorra la Vella. Com va començar a ensenyar?

Sí, encara que a l'escola ensenyo sobretot a adults. Vaig iniciar-me a Rubí, la meva ciutat, amb el grup fotogràfic El Gra, ja que els tallers i els cursets ens permetien donar-nos a conèixer a la resta del veïnat. En venir aquí, fa 25 anys, em va sortir l’oportunitat de seguir donant classes al Comú d'Andorra la Vella i encara ho segueixo fent.

I a la fotografia com es vas iniciar?

De fet va ser amb una activitat extraescolar que El Gra feia a la meva escola, quan jo tenia 11 anys i aleshores el que més m'impactava era el laboratori. De fet encara m'agrada molt experimentar, jugar amb materials sensibles, l'analògica... trobar la manera de capgirar una imatge.

Quina és la clau d'una bona fotografia?

Per mi no només és important controlar els aspectes tècnics. Com la pintura o el cinema, la fotografia és un art i ha de transmetre emocions, idees i valors. El fotògraf ha de saber crear un diàleg entre les eines i els elements que estan a la seva mà.

Hi ha molts fotògrafs a Andorra?

Ha crescut molt el nombre de persones que s’hi dediquen. És un món petit i, encara que hi ha cert intrusisme, la part bona és tenir l’oportunitat de veure la feina d’altres artistes.

tracking