Monument per la llibertat

Una construcció amb simbolisme

Una construcció amb simbolisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Riga és una ciutat de contrastos. Més enllà de les discrepàncies ideològiques i de l’ocupació soviètica, a la capital de Letònia la riquesa i la misèria també es barregen. Es poden trobar, en pocs metres, captaires, turistes i models. Els captaires pidolen als carrers més turístics de l'antiga ciutat. Tot i que el turisme és més important cada any i ajuda econòmicament el país, aquest no és suficient per eradicar la pobresa.

Amb un nucli antic Patrimoni de la Humanitat, Riga va esdevenir la capital europea de la cultura l’any 2014. Un dels punts que acostuma a reunir més visites i més atenció dels turistes és el Monument a la Llibertat (en letó: Brivibas Piemineklis). És un monument construït en honor als soldats que van morir durant la Guerra d'Independència de Letònia i es considera un important símbol de la llibertat, independència i sobirania de Letònia. Inaugurat el 1935, els 42 m d'alçada del monument de granit, travertí i coure sol servir com a punt principal de reunions públiques i cerimònies oficials. Les escultures i baix relleus del Monument a la Llibertat, organitzats en tretze grups, mostren la cultura i història de Letònia. La idea del monument va sorgir per primera vegada a principis dels anys 1920, quan el primer ministre de Letònia, Zigfrids Anna Meierovics, va ordenar establir unes normes per celebrar un concurs de dissenys per a una columna memorial. Les obres de construcció es van finançar mitjançant donacions privades.

Quan va acabar la Segona Guerra Mundial hi va haver plans per demolir el monument, encara que els historiadors disposen de pocs testimonis escrits i la investigació es basa en gran mesura en els testimonis verbals. El 1987,tot i els esforços del govern soviètic, al voltant de 5000 persones es van congregar allà per commemorar les víctimes de les deportacions soviètiques. El moviment d'independència va anar creixent a més de mig milió de participants i tres anys més tard, el 1990, es va declarar el restabliment de la independència de Letònia.

RECOMANEM

L’òpera Nacional. Al costat del nucli antic, del monument a la llibertat i a dins d’un parc, es troba aquest emblemàtic edifici. És la llar del Ballet Nacional i davant hi ha la Nimfa de la font.

tracking