El Manhattan medievalJ.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La idea dels gratacels com a símbol de poder econòmic ve de lluny. A la petita ciutat de San Gimignano, al cor de la Toscana, es van avançar uns quants segles a Nova York, Hong Kong o Dubai. Abans que el segle XIV la pesta bubònica fes estralls a la regió, la localitat era rica i pròspera, a causa que estava en zona de pas dels nombrosos pelegrins que es dirigien a Roma. Això va impulsar el comerç i els negocis, i les diferents famílies de San Gimignano van enriquir-se de mica en mica. Van adoptar, això sí, una curiosa manera de competir per demostrar la seva influència: construint tor­res annexes a les seves cases. Qui tenia la torre més imponent era el més poderós del poble.

La cosa es va animar fins al punt que la ciutat va arribar a tenir una setantena de construccions, i fins i tot les autoritats locals van haver de posar restriccions a l’alçada dels edificis. Actualment només queden dempeus una dotzena de torres, però passejar pel San Gimignano continua sent un espectacle. El centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ens submergeix completament en l’atmosfera d’una ciutat medieval. De fet, el seu aspecte s’ha mantingut pràcticament intacte i la localitat presenta encara avui dia un dels millors exemples europeus d’organització urbana de l’època.

San Gimignano es pot recórrer en un parell d’hores. El nucli antic té dos carrers principals, un és la Via San Matteo i l’altre la Via Sant Giovanni. A més, compta amb dues places importants, la Piazza della Cisterna i la Piazza del Duomo. Passejant pels seus carrers trobarem alguns edificis i construccions emblemàtics com ara la catedral, el Palazzo Comunale, la col·legiata o la muralla. Però el més sorprenent, és clar, són les torres: la torre del Podestá, la torre del Diable o les torres de Salvucci –dues curioses torres bessones– són algunes de les més representatives, al costat de la torre Grossa, que pertany a l’ajuntament i que amb 54 metres és la més alta de San Gimignano i l’única a la qual es pot accedir actualment. Pujar-hi i gaudir de les vistes pot ser el millor colofó a una visita a la ciutat.

Recomanem

El mirador ubicat A la part alta de San Gimignano ofereix als visitants una bona mostra dels paisatges tradicionals de la Toscana, amb xiprers, oliveres i grans extensions de vinyes.

tracking