Nursultan (Astanà)

Artificialitat per bandera

Artificialitat per banderaMarc Bascó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Astanà és una ciutat que no pot entendre’s sense el concepte d’artificialitat. De fet, la ciutat com a tal ja no existeix o, més ben dit, ja no existeix com a Astanà, ja que des del març la capital del Kazakhstan es diu Nursultan en honor a l’expresident del país Nursultan Nazarbàiev, que va dimitir uns dies abans.

És un d’aquells llocs que si no fos per la feina en cap moment m’hauria passat pel cap anar-hi, però aquest ofici té aquestes coses i la vida del periodista esportiu i de l’enviat especial permet conèixer indrets del món que mai abans un s’hauria plantejat.

Nursultan és tan artificial que va ser construïda gairebé des de zero per convertir-la en la capital del país l’any 1998, en lloc d’Almati, i fer-la el centre econòmic i polític del Kazakhstan. De fet, la traducció literal en kazakh d’Astanà és ciutat capital. L’impacte visual que un troba quan hi arriba en avió, i més si és de nit, és força impressionant, amb el contrast entre un paisatge gairebé desèrtic i d’estepa a passar a veure de sobte gratacels enormes amb un gran impacte lumínic.

El trajecte de l’aeroport al centre de la ciutat ja resumeix de manera perfecta el que el turista s’hi trobarà. Grans carrers i llargues avingudes que creuen Nursaltan de punta a punta i que deixen veure la poca vida de carrer que hi ha a la capital. Tampoc hi ajuda gaire el clima que té, ja que és la segona capital més freda del món, i són habituals les nevades i les temperatures properes als 20 graus sota zero durant els mesos del dur hivern.

Quan un surt a passejar pels carrers de la ciutat, pot trobar força varietat arquitectònica, però seguint un mateix patró: edificis enormes (tant en altura com en superfície) i amb colors força vius. És habitual veure gratacels blaus, amb elements decoratius rosa, o fins i tot daurats. I la millor manera de comprovar-ho és pujar a la Torre Bayerek, un monument per homenatjar la capitalitat de la ciutat i que té com a principal atractiu una torre de 97 metres d’altura amb una gegant esfera daurada. Des d’allà, els turistes i nadius poden veure què i com és realment Nursultan.

Recomanem

Mesquita de Nur-Astanà L’espectacular temple religiós amb altura d’entre 40 i 63 metres és dels pocs llocs imprescindibles que s’han de veure si es viatja a la capital del Kazakhstan.

tracking