Les columnes d'Occident

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sobre el turó sagrat d’Atenes, a 156 metres del nivell del mar, el governant Pèricles va decidir aixecar el símbol del poder d’una ciutat que dominava el món clàssic. Edificada al llarg del segle cinquè abans de Crist, l’Acròpoli es va convertir en la gran mostra d’aquest desenvolupament cultural, social, polític i militar, que avui encara és admirat arreu i que va marcar la història d’Occident. D’entre tot el conjunt arquitectònic que es pot visitar en aquest espai, la joia de la corona és, sense dubte, el Partenó.

Tanqui els ulls i pensi en Atenes. Té una imatge al cap i és de ben segur la d’aquest temple presidint la capital grega. El Partenó es va començar a construir l’any 447 aC i es va poder inaugurar el 438 aC. Després d’anys de treballs exclusivament amb 22.000 tones del famós marbre blanc del mont Pentèlic, l’edifici, rodejat de columnes en tot el seu perímetre, es va configurar amb disset pilars a cada lateral i amb vuit als frontals. Finalment, les dimensions del temple van acabar sent de 70 metres de llarg i 30 metres d’ample. Un monument grandiós afavorit per les referides columnes d’estil dòric amb una alçada de gairebé 11 metres d’alçada i 2 metres d’ample. No obstant això, la part més destacada del Partenó, que es va consagrar a la deessa Atenea, són els frontons. Precisament, aquests elements es van decorar, sota la direcció del prestigiós arquitecte clàssic Fídies, amb escenes del naixement d’Atenea i amb motius de la processó de les Panatenees. Per tot, el Partenó va aconseguir representar la perfecció i la bellesa. A més a més, cal tenir present que l’Acròpoli compta amb altres construccions també impressionants, d’entre les quals sobresurt l’Erectèon, el temple d’Atenea Nike o els Propileus. Únicament poder contemplar la majestuositat dels segles d’aquest temple ja justifica viatjar a la capital grega.

Des d’aquí recomanem que faci vostè com Josep Pla: visiti l’Acròpoli i faci una abraçada a una columna del Partenó. I és que per a l’escriptor català, una vegada hom ha observat l’edifici de Pèricles, el museu d’Atenes i la ciutat de Nova York, “ja ha vist el més important”.

RECOMANEM

Barri d’Anafiotika. Situat als peus de l’Acròpoli, aquest barri es va edificar a meitat del segle XIX. Els paletes, naturals de l’illa d’Anafi, van imitar els seus orígens amb cases blanques.

tracking