Retorn a l'era comunistaLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les parades obligatòries si es visita Varsòvia és el centre històric. És el barri més antic i més nou de la ciutat, depenent com es miri. L’Stare Miasto, com es coneix popularment, construïda el segle XIII, és l’atractiu turístic més important de la capital polonesa. Està envoltada per una muralla al llarg del riu Vístula que la protegia de qualsevol atac. Presenta una arquitectura medieval i acolorida, construïda amb maons i restes de la muralla.

És un dels espais més tranquils de la ciutat, les tradicions de l’era comunista perduren pels seus carrers i s’hi poden trobar des de carruatges tirats per cavalls fins a músics de carrer ambientant les places. El cor del barri és la plaça del mercat, amb restaurants, cafès i botigues tradicionals on poder gaudir dels menjars i souvenirs típics polonesos, com ara els pierogis, una mena de pasta en forma de semicercle farcida, normalment, de formatge o carn, i el vodka, la beguda per excel·lència de la regió. També s’hi realitzen nombroses fires al llarg de l’any, sobretot a l’hivern, on l’ambient nadalenc pren vida als carrers. Al nord del centre històric s’hi troba l’anomenada ciutat nova, on hi ha l’ajuntament de la ciutat i el palau dels reis. El primer diumenge de cada mes ofereix la possibilitat de visitar els museus i palaus que la rodegen de forma gratuïta

Malgrat la seva aparença, el centre històric no té més de 60 anys. Durant la Segona Guerra Mundial va ser bombardejada i destruïda i la ciutat vella va quedar completament irrecognoscible. Acabada la guerra, va ser reconstruïda meticulosament pel poble polonès a partir de fotos i documents històrics. S’hi van reutilitzar els materials originals sempre que fos possible; rajoles i elements decoratius, rescatats de les runes, s’inseriren als llocs originals. Així com les pintures vedutistes de Bernardo Bellotto del segle XVIII i els dibuixos d’estudiants d’arquitectura del període d’entreguerres van ser fonamentals. Per aquest motiu, el 1980 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, com a exemple de reconstrucció d’un conjunt arquitectònic històric que data del 1333.

RECOMANEM

Sirena de Varsòvia La sirena situada al centre de l’Stare Miasto és l’emblema de Varsòvia. Ha aparegut a l’escut d’armes de la capital i se n’expliquen diverses llegendes.

tracking