Ingrid Blanc

“La maternitat és un moment de molts dubtes”

Defensa la lactància materna i anima a trencar estereotips. 28 anys. Nascuda a Barcelona, resideix al Principat i forma part del grup de suport a la lactància materna Mamandorra. Aposta pel suport mutu entre les dones que viuen la mateixa situació.

“La maternitat és un moment de molts dubtes”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és Mamandorra?

És un grup que va néixer l’any 2012 a partir de la iniciativa d’unes mares que tenien nadons i amb l’ajuda d’una llevadora van decidir obrir el primer grup de suport a la lactància materna. L’essencial és fer pinya i que les mares no se sentin soles.

Com funcioneu?

Intentem fer una trobada al mes. Tot i això, el suport es fa molt de manera virtual. Ara el 2019 gràcies al WhatsApp, el correu electrònic o Facebook rebem molts dubtes.

Per què és necessari un grup de suport a la lactància materna?

Necessites trobar persones en la mateixa situació que tu tens actualment. Persones amb les quals puguis compartir dubtes. A més a més, aquí entra en joc el canvi generacional. El consell de pares d’una o dues generacions més poden no ser vàlids perquè potser culturalment estan passats de moda.

Diuen que la maternitat pot ser difícil.

La maternitat és un moment de molts dubtes perquè no només cuides de tu mateix, sinó que també cuides d’una persona que no es pot defensar ni explicar. Llavors és normal que tinguis molts dubtes.

Sembla interessant parlar obertament d’aquesta qüestió.

Ser mare genera dubtes la primera vegada, la segona, la tercera i la quarta. Cada nen que es té és diferent, inclús en el part i l’embaràs. És normal que es necessiti un suport social.

I quins són els dubtes més freqüents?

El problema és que més que dubtes hi ha molts mites. Hi ha una llista molt llarga de creences que han persistit amb el pas dels anys. De dubtes de les mares, potser des que alletar fa mal fins a la postura del nen.

Donar el pit públicament a Andorra és un problema?

És un dels temes dels quals parlem bastant. Tot i que oficialment no és un problema, el nombre de dones que donen el pit al carrer per Andorra és molt baix. Quasi no ho veuràs mai en un bar o en un restaurant.

Per què?

Potser per la dinàmica d’Andorra. És un país molt petit on tothom es coneix. També s’ha de tenir en compte que culturalment ens cohibim nosaltres mateixos.

La lactància materna al carrer es veu actualment com una cosa estranya?

Diria que més que estranya és un tabú. La lactància materna forma part del cos de la dona i potser no s’entén així.

Aquí entra en joc la sexualització dels pits d’una dona lactant.

Això és trencar el tabú. Quan més es normalitzi tot el tema de la lactància la gent trencarà aquesta falsa interpretació.

tracking