Dolors Solé

“Ser una empresa saludable no és posar pomes a la taula”

Fa una presentació sobre Empresa Saludable convidada per Unida Qualitat i Prevenció La Xarxa Europea d’Empresa Saludable, que va néixer el 1996 i ara aplega sis països de la UE, incideix en tot els aspectes relacionats amb la feina que poden incidir en la bona salut dels treballadors.

“Ser una empresa saludable no és posar pomes a la taula”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és la Xarxa Europea d’Empreses Saludables?

Va néixer el 1996 sota el programa de salut pública de la UE. Va ser idea d’un organisme alemany de seguretat i salut en el treball i va ajuntar 15 països per tractar qüestions de promoció de la salut. Estava canviant la manera d’emmalaltir i la prevenció en riscos laborals en aquell moment es quedava curta. Ara mateix som un xarxa de coneixement que ha realitzat ja nou iniciatives en aquest camp. Vam tenir una aturada el 2014 per la crisis econòmica i el 2016 sis països van decidir tornar-hi.

Què farà avui a Andorra?

La gent d’Unida s’ha adherit a la declaració de Luxemburg respecte a la promoció de la salut en el treball i vinc a presentar-ho a les empreses d’Andorra per si volen crear una xarxa andorrana d’empreses saludables.

Com ha de ser una empresa saludable?

Ser una empresa saludable no és posar pomes a la taula del treballador. Per dir-ho simple, una empresa saludable és la que considera la salut en totes les seves decisions i on hi ha la participació de tothom en la presa de les mateixes. És una empresa que veu la salut com a valor i la té a l’ADN.

Els empresaris són conscients que han de promoure aquests valors de salut?

N’hi ha que sí i n’hi ha que no. En aquelles empreses en què la persona és la que innova i la que crea negoci no cal vendre res. Tenen molt clar que o cuiden l’empresa o la perden. A les empreses en què el treballador és “prescindible”, és a dir, que si s’espatlla en posem un altre, costa més entrar-hi i fer-los entendre que perden més si no ho fan.

És més fàcil que s’hi impliqui una empresa gran o una petita?

Les grans tenen més recursos i totes les eines que hi ha estan destinades a l’empresa gran. A l’empresa petita, tot i que és més propera al treballador, manquen recursos i eines adaptades al seu context i particularitats. I això és el que estem fent, adaptar les eines a microempreses i a les petites. I també amb els autònoms.

I el treballador n’és conscient?

Al començament vam xocar amb els sindicats perquè semblava que ens estàvem ficant en una esfera personal perquè la promoció tradicional de la salut s’identificava amb el fet de fumar o fer exercici físic. A l’empresa saludable ens referim a cuidar totes les dimensions (física, mental, social, satisfacció i trajectòria professional, seguretat financera i conciliació de la vida laboral i personal) del que és el benestar de les persones.

Quins és el problema principal dels treballadors en el camp de l’empresa saludable?

Són els de salut mental. Trastorns que no cal que siguin gaire greus, depressions o estrès. I els problemes musculoesquelètics també són importants.

tracking